Словенија уклања жичану ограду са границе са Хрватском

Танјуг
Foto: Архива/Анадолија

ЉУБЉАНА- Нова словеначка влада намјерава да противмигрантске физичке препреке са своје шенгенске границе према Хрватској уклони до краја године, за шта ће ускоро направити оперативни план, потврђено је данас агенцији СТА.

Уклањање привремених техничких препрека један је од приоритета владе, потврдили су за словеначку новинску агенцију у министарству унутрашњих послова, уз напомену да је план да се то спроведе до краја године, уз прецизирање оперативних детаља до краја овог мјесеца.

Према подацима словеначког МУП-а, Словенија има према Хрватској 135.372 метара панелне дрвене ограде и 60.595 метара жилет жице, за чије је постављање до сада потрошила 23,25 милиона евра, а за њено одржавање још 3,6 милиона.

Њено постављање је почело на врхунцу мигрантске кризе 2015. и повремено је надопуњавана, а жица је замјењивана панелном оградом.

Као што је за њено постављање била потребна јавна набавка, тако ће бити и код њеног уклањања, потврдили су у словеначком МУП-у.

Татјана Бобнар, министарка унутрашњих послова у новој влади Роберта Голоба, изјавила је недавно у парламенту да ће физичке препреке на граници с Хрватском бити замијењене камерама и дроновима како би се спрјечавали илегални уласци миграната, наводи СТА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана