Словенија укида неке изузетке за улазак у земљу без карантина

Срна
Словенија укида неке изузетке за улазак у земљу без карантина

ЉУБЉАНА - Влада Словеније измјенила је правила за улазак у земљу и укинула неке изузетке који нису захтијевали карантин, нити негативан тест на вирус корона, преноси СТА.

Нова правила ступиће на снагу дан након објављивања у Службеном гласнику које се очекује данас, а остаће на снази до 12. фебруара.

Она прописују да ће и дневни мигранти који раде у некој од чланица ЕУ или у Шенген зони, који се враћају у земљи након 14 часова такође морати да покажу негативан тест на вирус корона не старији од седам дана.

Исти захтијев односиће се и на особе које повремено прелазе границу због посла или бриге о дјетету, образовања или науке у Словенији или ЕУ, као и за држављанине чланица ЕУ који долазе из других ЕУ земаља када пружају помоћ угроженим групама, члановима породице, који изводе радове на одржавању својих поседа или који су укључени у напоре да заштите животе, здравље или имовину других људи и који се враћају у оквиру 12 сати од тренутка преласка границе.

Негативан тест ће такође бити обавезан са све оне особе које у Словенију долазе ради прегледа код љекара.

Улазак у земљу без негативног теста и карантина биће могућ само у десет случајева, укључујући особе које обављају међународни транспорт, особе који превозе добра и људе у Словенију, транзитни путнички и теретни транспорт, уколико особа напушта земљу на до осам сати или се у њу враћа након не више од истог броја часова.

Влада је такође допунила листу земаља на црвеној листи за које важи захтијев за карантином, а коју је проширила на неке административне дјелове Норвешке и Данске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана