Словенија: Ученици од сутра носе хируршке или FFP2 маске, од 15. новембра обавезно тестирање

Срна, Танјуг
Словенија: Ученици од сутра носе хируршке или FFP2 маске, од 15. новембра обавезно тестирање

ЉУБЉАНА - У Словенији од сутра на снагу ступају нове владине мјере уведене би се спријечило ширење вируса корона, а подразумијевају, између осталог, обавезу да сви ученици у школама носе маске.

Више нису дозвољене платнене маске већ ће ђаци морати да носе хируршке или FFP2 маске.

Употреба заштитне хируршке или FFP2 маске биће обавезна приликом кретања и боравка на свим затвореним јавним мјестима или просторијама, одлучила је Влада.

Заштитна маска биће обавезна за све затворене просторе, односно за све ученике, студенте и запослене, наводи се у саопштењу Министарства просјвете, науке и спорта.

У складу са најновијим владиним мјерама за ограничавање ширења вируса корона, самотестирање ученика и студената бићеобавезно од 15. новембра и одвијаће се три пута седмично у просторијама образовних установа, преносе словеначки медији.

Министарство просвјете је првобитно саопштило да ће самотестирање и даље бити добровољно, али је накнадно најављено да ће бити обавезно у школама.

Тестирање ће бити обавезно за све ученике основних и средњих школа, али и за студенте, а из овог правила биће искључени они који су се вакцинисали или су прележали вирус.

Како наводи СТА, обавезно тестирање на вирус мораће да врше и дјеца која похађају образовне установе за децу и омладину са посебним потребама, а ово ново правило ће такође важити и за оне који похађају ваншколске спортске активности у школама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана