Словенија у недjељу бира предсједника

Танјуг
Foto: Илустрација

ЉУБЉАНА- У Словенији ће у недјељу, 23. октобра, бити одржани предсједнички избори, седми по реду од стицања независности, а ако се буде ишло у други круг, он ће бити одржан 13. новембра.

Словеначки бирачи ће у недјељу бирати насљедника актуелног предсједника Борута Пахора, коме други мандат истиче у децембру и по Уставу више нема права да се кандидује.

Предсједник Државне изборне комисије Петар Голоб оцијенио је у понедјељак да изборни процес тече нормалнно и несметано.

Према предизборним анкетама, највећу предност има кандидат Словенске демократске странке (СДС) Анже Логар, затим независна кандидаткиња Наташа Пирц Мусар и кандидат вадајућег Покрета слободе и Социјалних демократа Милан Беглез.

Према анкети коју за канал Ново24 ТВ провела агенција Парсифал, највећи број испитаника, њих 27,1 посто, гласао би за бившег шефа дипломатије и кандидата опозиције Логара, на другом мјесту је адвокат Наташа Пирц Мусар која има подршку 19,9 посто, а слиједи је европарламентарац Милан Брглез с подршком од 10,7 посто, пренела је у понедјељак словеначка агенција СТА.

Словеначки грађани ће новог шефа државе бирати између седам кандидата. То су заступник странке Нова Словенија (НСи) Јанез Циглер Краљ, градонацелник Коцевја и кандидат зелене странке Весна Владимир Пребилиц, бивши шеф дипломатије и посланик опозиционе Словеначке демократске странке (СДС) Анже Логар, независна кандидаткиња, адвокат Наташа Пирц Мусар, посланик Левице Михо Кордиш, еврозаступник и заједницки кандидат владајуцих Социјалних демократа и Покрета слободе Милан Брглез те кандидаткиња популистицке странке Ресни.ца Сабина Сенцар.

Изборна тишина ступа на снагу у поноћ.

Пахор је у недјељу позвао грађане да изађу на биралишта и да изаберу кандидата који цће радити на јединству и добрим односима са земљама у региону и за међународни углед Словеније.

"У времену које је пред нама бицће нам потребна сложна и јака национална и грађанска заједница", рекао је Пахор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана