Словенија: У другом кругу избора Пахор и Тирк

Агенције
Словенија: У другом кругу избора Пахор и Тирк

Љубљана - У другом кругу избора за предсједника Словеније, који ће бити одржати у недјељу, 2. децембра, грађани ће бирати између Борута Пахора и актуелног предсједника Данила Тирка, преносе агенције.

У првом кругу Пахор је освојио 39,93 одсто гласова бирача, Тирк 35,90 одсто, а Милан Звер 24,18 одсто.

Излазност је била доста ниска 48,25 одсто, упркос најавама да ће бити изузетно висока.

Данила Тирка као независног кандидата подржава Позитивна Словенија љубљанског градоначелника Зорана Јанковића и Демократска странка пензионера те неколико непарламентарних странака.

Пахора, који је званично страначки кандидат Социјалних демократа, подржава Држављанска листа Грегора Виранта, актуелног предсједника словеначког парламента, те неколико мањих странака.

Према анализи Међународног института за блискоисточне и балканске студије, након ових избора Словенија мора поставити пред себе нове циљеве упркос томе што је чланица ЕУ.

Она мора развијати јаке билатералне односе и изван Уније и тражити нова тржишта, на којима до сада није била присутна.

Аналитичаи сматрају да је Тирк изгубио потпору бирача у првом кругу јер се препустио утицају појединаца из политичке позадине, а штетила му је потпора некадашњег предсједника Словеније Милана Кучана.

Борут Пахор био је словеначки премијер од 2008. до 2011. године, а прије тога заступник у Европском парламенту и предсједник словеначког парламента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана