Словенија: Труднице могу да се удају као "хитни" случај

Танјуг
Foto: Илустрација/Архива

ЉУБЉАНА- Због нових рестриктивних мјера у Словенији парови се до смиривања епидемије не могу вјенчавати, осим у "хитним и нужним" случајевима, а министар у влади Јанеза Јанше као оправдани разлог за хитно вјенчање навео је - трудноћу младе.

Парови у изузетним случајевима у вријеме пандемије могу да склопе брак уз примјену епидемиолошких мјера и присутност матичара и највише још двије особе, као и уз дозволу надлежног министра, преноси агенција Хина.

На молбу Митје Залара, правника и некадашњег министра за правосуђе у једној од ранијих "либералних" влада, да се појасни који су могући разлози за одобравање изузећа, односно у којим ће се случајевима допустити "нужно" вјенчање, на Твитеру је одговорио министар унутрашњих послова Алеш Хојс.

"Вјенчање из нужде је оно које се одобри како конзервативну баку кроз који мјесец не би требало увјеравати да је рођено дијете недоношче", одговорио је Хојс либералном колеги.

Увек озбиљан политичар, члан странке премијера Јанше, својим је одговором неке насмијао у вријеме пандемије, а неке разљутио.

Незадовољне реакције наводе да је министров одговор потпуно непримјерен, да се с таквим стварима не треба шалити нити потцјењивати правне и друге дилеме након забране скоро свих вјенчања, а посебно свадбених окупљања у мрачно вријеме пандемије.

Према подацима државног статистичког завода у Словенији, скоро половина дјеце рођене у једној години на свијет дође ван брака.

Невјенчани парови с дјететом се цивилним или црквеним обредом у највећем броју случајева формално вежу касније, понекад кад већ имају и више дјеце.

Једина земља у Европи која има више дјеце рођене у ванбрачним заједницама је Француска са 60 одсто.

Млади парови у бившој Југославији често су живјели заједно, али се нису вјенчали и имали су различите адресе пребивалишта, јер су тако "самохране" мајке добијале већу социјалну помоћ и дјечји додатак, наводи агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана