Словенија сутра бира предсједника

Танјуг
Словенија сутра бира предсједника

Љубљана -- У Словенији је почела предизборна тишина уочи предсједничких избора. У трци су предсједник Данило Тирк, бивши премијер Борут Пахор и посланик у ЕП Милан Звер.

Трка ће бити тијесна, одлучиваће сваки глас, кажу аналитичари, и процјењују да ће нови шеф државе бити изабран тек у другом изборном кругу у децембру.

Аналитичари процјењују да највише шанси за улазак у други изборни круг имају ДанилоТирк и Борут Пахор. Међутим, није искључено ни да Милан Звер буде изненађење избора. Словенци прије свега желе промјене и излазак земље из економнске кризе, а Тирка и Пахора неки виде као оличење претходних, за Словенију тешких година.

Ово је пети пут да самостална Словенија бира шефа државе, чији је мандат 5 година. Први предсједник у два мандата био је Милан Кучан.

Право гласа има 1.700.000 држављана. Истраживања показују да би излазност могла бити око 66 одсто, а да је 22 одсто бирача неопредјељено.

Актуелни предсједник Данило Тирк је по образовању правник, рођен је у Марибору 19. фебруар 1952, а по образовању је доктор правних наука. Он је независни кандидат кога подржава опозициона странка Позитивна Словенија и партија словеначких пензионера.

Према истраживању јавног мњења до прије неколико мјесеци, Тирк је имао највећу подршку од чак 40 до 45 одсто грађана, Пахора је подржавало 30 одсто гласача, а Милана Звера око 25 одсто грађана Словеније.

Ситуација се у посљедњих неколико дана промјенила, тако да је подршка Пахору порасла и он ће бити у тијесној трци са Тирком, кога би чак могао и да премаши.

Борут Пахор је кандидат опозиционе Социјалдемократије, има 49 година и дипломирао је политичке науке.

Претходни мандат премијера од 2008. до 2011. није му донио много популарности јер је то период када је Словенија улазила у економску кризу.

Пахор је током предизборне трке признао неке своје грешке, а међу њима и неумјесну изјаву да тешко живи са премијерском платом од 3.000 евра. Словенци су му то замјерили, иако је просјечна плата у тој земљи око 1.000 евра.

Милана Звера подржава актуелни премијер Јанез Јанша, Словеначка демократска странка и Нова Словенија.

Звер је рођен у Љубљани, 25. мај 1962. а по образовању је доктор политичких наука.

Предизборна кампања је обиловала обећањима о изласку из кризе иако се зна да предсједник нема извршну власт. Тројица кандидата учествовали су у бројним тв-дуелима, а током посљедњег, пред ТВ камерама појавили су се са супругама.

Гледаоци ПОП ТВ имали су прилику да процјењују чија би супруга била најбоља прва дама, а предизборну кампању су духовито и бритко коментарисали блогери, твитераши и форумаши.

Све то у живој и модерној форми свакодневно је објављивао сајт 24ур који је чак са ПОП телевизијом ангажовао психологе и професоре реторике који су тумачили не само оно што су предсједнички кандидати говорили већ и говор тијела и њихову мимику.

На том наступу са супругама највише симпатија публике донио је Милану Зверу јер су гледаоци процијенили да би његова супруга била одлична прва дама Словеније.

Зверов смисао за хумор и складан однос са супругом пријатно је изненадио, тако да је питање шта ће послије свега донети изборна тишина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана