Словенија смањује порез на моторна возила за три пута

Тањуг
Словенија смањује порез на моторна возила за три пута

ЉУБЉАНА - Порез на моторна возила у Словенији радикално се смањује према закону који је данас предложила влада, а укида се и додатни порез на луксузна возила запремнине мотора изнад 2,5 литре.

Просјечан порез на возила који сада износи око 460 евра смањиће се на око 160 евра, рекао је на конференцији за новинаре министар финансија Андреј Ширцељ.

Тако се три пута смањује пореско оптерећење које је до сада било превисоко, рекао је он и додао да је данас обичан аутомобил потрошна роба и потреба, преноси Хина.

Процјењује се да ће након ступања на снагу новог закона почетком 2021., годишњи приход државе по том основу, који је до сада износио 45 милиона, смањити на 16 милиона.

Сада је основна за одређивање пореза продајна цијена, а убудуће основни критеријум за пореску стопу биће еколошка компонента, односно емисије штетних гасова, односно емисијски стандард с обзиром на врсту горива, казао је Ширцељ.

Електрична возила биће ослобођена пореза, најавио је министар и додао да на тај начин Словенија креће стопама оних држава које и пореском политиком потврђују своју бригу за околину.

Плаћања пореза на моторна возила биће ослобођени и олдтајмери, аутомобили за спорт као и интервентна возила.

Порез неће плаћати ни породице с троје или више дјеце приликом куповине аутомобила једном у три године, а неће се плаћати порез ни за возила којима се користе особе са инвалидитетом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана