Словенија руска перионица новца?

Агенције
Словенија руска перионица новца?

Љубљана - Руских предузећа у Словенији је све више, а многе компаније које су основане бар званично немају ни евро прихода годишње.

Са друге стане, Руси се, како наводе љубљански медији, често појављују као купци најскупљих некретнина.

Канцеларија Републике Словеније за спречавање прања новца је у више од половине обављених руских трансакција пронашла да постоји сумња о прању новца.

У Словенији, према подацима АЈПЕС-а, дјелује скоро хиљаду руских предузећа која имају руске осниваче или партнере у Руској Федерацији, од којих је више од 634 регистровано у средњој Словенији, али их је много регистровано и на словеначком Јадрану.

Многа регистрована предузећа имају исту адресу, а за њих је посебно карактеристично да имају врло мали или никакав промет, тако да се највјероватније ради само о фиктивним компанијама, наводе словеначки медији.

До сада је Црна Гора била означена као једна од најбитнијих перионица новца Руса.

У посљедњем извјештају ЕУРОПОЛ-а упозорава се да Црна Гора има проблем са прањем новца јер се нелегално стечен убацује у легалне токове и послове.

И даље се испитује какве и колике везе овако стечен капитал има са државним врхом и коруптивним радњама. Под посебном лупом су "руски тајкуни", чије пословање је годинама сумњиво европској полицији.

Наводи се да нелегално зарађени милиони у Русији често завршавају као уредна улагања у терене, хотеле или виле на Црногорском приморју.

Посебно се црвена лампица пали када је у питању повезаност неких локалних власти с криминалцима, уз међузависност дјеловања и обостране финансијске интересе, наводи се у извјештају ЕУРОПОЛ-а.

Богаташи

Московски часопис "Аргументи и факти" објавио је раније  да се најмоћнији руски богаташи већ двије деценије понашају као "пета колона" водећих западних земаља и да су у оф-шор зоне током минуле двије деценије "пренијели" око два билиона долара, што је равно штети коју је Русија претрпјела за вријеме Другог свјетског рата.

 (Агенције)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана