Словенија: Разбијена група зеленаша

Танјуг
Словенија: Разбијена група зеленаша

Љубљана - Словеначка полиција спровела је акцију разбијања "кредитне хоботнице", криминалне организације која се бавила зеленаштвом.

Ова криминалне групе се бавила нуђењем готовинских кредита по високим зеленашким каматама и прањем новца и није деловала само у Словенији него и у Хрватској, Словачкој и Чешкој.

Према ријечима представника мариборске полиције Мирана Шадла, на подручју цијеле Словеније, посебно у Љубљани и Марибору, изведено је 17 кућних претреса, а у акцији је учествовало 198 полицајаца и криминалиста.

Ухапшене су четири особе које се терете за "привредни криминал, зеленаштво, преваре и прање новца", а заплијењена је пословна и друга документација која ће на суду бити коришћена као доказ, преноси Хина.

Неслужбено, полиција открива да се сумња да је "хоботница", односно мрежа која се бавила нуђењем кредита под изузетно високим каматама у Словенији, оштетила најмање 2.000 особа, а дјеловала је и у Хрватској, Чешкој и Словачкој.

Медији наводе да су у центру мреже били љубљански адвокат Јанез Жлендер и мариборски предузетник Игор Бандич који су се, поред давања готовинских кредита, бавили и откупом злата преко фирми чије је пословање полиција у прошлости већ испитивала.

Након што су медији недавно објавили послове Жлендерових фирми, на четири године му је одузета и адвокатска лиценца, а сматрао се "главом" регионалне "кредитне хоботнице" која је обично пензионерима и људима у финанцијским тешкоћама нудила кредите уз високе камате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана