Словенија: Радницима "на чекању" 80 одсто просјечне плате

ГС
Словенија: Радницима "на чекању" 80 одсто просјечне плате

ЉУБЉАНА - Словеначки послодавци, који ће због епидемије корона вируса запослене упућивати кући "на чекање", мораће да им исплаћују накнаду од 80 одсто просечне плате у последња три мјесеца, а 40 одсто те своте обезбиједиће држава, предложила је данас словеначка влада.




Такво интервентно решење, предложено због негативних учинака епидемије корона вируса на привреду, прихватио је данас парламентарни одбор за рад и то без иједног гласа против, а посланици ће га потврдити крајем седмице у пакету помоћи за привреду, пренела је Хина.

Радник ће на таквом чекању моћи да буде највише три месеца, а послодавци право на субвенционирање државе из тог наслова могу остварити само једном за три месеца заредом.

На помоћ државе не могу рачунати они послодавци који су порески дужници или су у инсолвентном поступку.

На накнаду 80 посто просечне плате док су код куће имају право и они радници који морају у изолацију јер им је одређен карантин, али у њиховом случају тај трошак покрива држава.

Такве олакшице признаће се послодавцима који због пада наруџбина и производње морају послати на чекање трећину запослених или више, али и малим и микроподузећима са једним или неколико запослених.

Реч је о приближно 110.000 предузећа која делују по начелу "самозапошљавања", а каквих је много у култури, новинарству, услужним и другим делатностима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана