Словенија: Предсједнички избори 23. октобра ове године

Танјуг
Foto: Илустрација

ЉУБЉАНА- Предсједница словеначке скупштине Уршка Клакочар Зупанчич данас је саопштила да ће Словенија одржати први круг предсједничких избора 23. октобра, а локалне изборе 20 новембра ове године.

Кандидатуре ће моћи да се подносе од 22. августа ове године, а према закону, потенцијални други круг између два кандидата највјероватније би био одржан 13. новембра, преноси СТА.

Очекује се да ће новоизабрани предсједник положити заклетву 23. децембра, дан након што истекне други петогодишњи мандат актуелног предсједника Борута Пахора, који, по словеначком закону, нема права на трећи мандат, те не може да се кандидује на овим изборима.

Бројни потенцијални кандидати већ су најавили своју кандидатуру, а међу њима су адвокатица Наташа Пирц Мусар, бивши министар спољних послова Анже Логар и Марта Кос, бивши дипломата, наводи СТА.

Улога предсједника у Словенији је углавном церемонијална, а његова овлашћења обухватају проглашавање закона, именовање одређених званичника, као што су судије Уставног суда и међународних судова, гувернера централне банке, вицегувернера и амбасадора, као и расписивање избора за Народну скупштину.

Предсједница Народне скупштине данас је расписала и локалне изборе за 20. новембар ове године, преноси СТА.

Бирачи у свих 212 словеначких општина бирају градоначелника и чланове локалних савјета, који имају од седам до 45 чланова у зависности од величине општине, преноси словеначка агенција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана