Словенија: Полиција трага за материјалом о сексуалном злостављању дјеце

Анадолија
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Словеначка криминалистичка полиција је извршила седам претреса кућа у потрази за материјалом о сексуалном злостављању дјеце. Према до сада познатим информацијама, на снимцима нема словеначке дјеце, али криминалисти не искључују ту могућност.

Криминалистичка полиција је у понедјељак извршила више претреса кућа осумњичених за кривично дјело приказивање, прављење, посједовање и дистрибуција порнографског материјала који приказује сексуално злостављање дјеце.

Полицијски службеници и криминалисти ПУ Љубљана, Марибор, Цеље, Копар и Крањ, у сарадњи с Полицијском управом Крањ, извршили су у понедјељак претресе кућа код седам осумњичених због сумње да су приказивали, производили, посједовали и дистрибуирали порнографски материјал.

Према ријечима Роберта Текавца, начелника Одјељења за малољетничку делинквенцију Управе криминалистичке полиције ГПУ, пријаве против осумњичених су стигле преко међународних сигурносних агенција. Они су дијелили фотографије и видеоснимке сексуалног злостављања дјеце. Према наводима, осумњичени нису производили садржај, већ су га прикупљали и дијелили.

Осумњичени су на овај начин проширили више од 1.000 фотографија и видеозаписа дјеце узраста од 3 до 13 година. Истражитељи ће прегледати податке с одузетих уређаја, утврдити поријекло досијеа које истражују, а могуће и идентитет злостављане дјеце. Према за сада познатим информацијама, међу жртвама нема словеначке дјеце, али криминалисти не искључују ту могућност.

Осумњичени су стари између 16 и 57 година. Једна од њих је страна држављанка, а криминалисти су приликом претреса кућа одузели 119 електронских уређаја и електронских носача података.

За најтежа дјела из члана 176. који дефинише кривична дјела приказивања, производње, посједовања и преношења порнографског материјала Кривичним закоником је предвиђена казна затвора до осам година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана