Словенија: Почео генерални штрајк

Агенције
Словенија: Почео генерални штрајк

Љубљана - У више градова у Словенији почео је штрајк већег дијела запослених у јавном сектору, у којем учествује око 100.000 запослених, преносе агенције.

Како је и најављено, од јутрос не раде школе и вртићи, док ће здравство радити по недељном режиму дежурства и примати само хитне случајеве.

Штрајкују и ватрогасци, јавна управа, општински редари те полиција и царина па се могу очекивати и застоји на граничним прелазима с Хрватском, јавили су словеначки медији.

Само 18 вртића и школа изјаснило се против штрајка, а за штрајк се није опредијелио ни синдикат лекара Фидес, као и још неке јавне службе.

Данас ће штрајковати и четрнаест хиљада запослених у металној и електроиндустрији, који захтијевају повећање основних плата.

Главни разлог штрајка запослених у јавном сектору је буџет за ову годину који је већ прихваћен, а предвиђа смањивање средстава за плате запослених за пет одсто.

Синдикати тврде да је Влада њихове захтјеве истрајно одбијала тврдећи да не крше споразум са синдикатима из средине прошле године, кад је опсежним мјерама за финансијску стабилизацију постигнут договор о уштедама и рационализацији јавног сектора.

До штрајка, како се наводи, долази на врхунцу политичке кризе која пријети распадом коалиционе Владе у којој премијер Јанез Јанша за сада одбија сваку помисао на оставку због извјештаја Антикорупцијске комисије, која је прије двије седмице објавила извјештај о његовој пријављеној имовини и имовини љубљанског градоначелника Зорана Јанковића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана