Словенија отворила врата ЕУ Хрватској

Агенције
Словенија отворила врата ЕУ Хрватској

Љубљана - Спољнополитички одбор словеначког парламента данас је једногласно подржао ратификацију хрватског приступног уговора са ЕУ, чиме је отворен пут за његову ратификацију у Државном сабору, пренијеле су агенције.

Словенија је посљедња земља ЕУ која је почела процес ратификације хрватског приступног уговора који мора да буде завршен пре 1. јула, када Хрватска улази у ЕУ.

Тај процес кочио је спор око Љубљанске банке, који су двије стране разријешиле потписивањем меморандума о сагласности 11. марта. Поред Словеније, још четири чланице ЕУ нису завршиле процес ратификације хрватског уговора са ЕУ.

Карл Ерјавец, који је био шеф дипломатије у влади Јанеза Јанше, а на истој функцији ће остати и у влади Аленке Братушек о којој је јуче гласао парламент, изјавио је да се спољна политика нове словеначке владе неће мијењати у односу на досадашњу.

Ерјавец је нагласио да ће приоритети словеначке спољне политике и даље бити добри односи са сусједним државама, јачање стратешког партнерства с велесилама и у оквиру европских интеграција, као и привредна дипломатија.

Словеначки парламент данас је гласао о новој влади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана