Словенија ограничава тржиште рада за Хрвате?

РТРС
Словенија ограничава тржиште рада за Хрвате?

Љубљана – Влада Словеније данас одлучује о законском приједлогу по којем би тржиште рада у Словенији било у прелазном периоду од двије године затворено за раднике из Хрватске након њеног уласка у ЕУ 1. јула ове године, преноси РТРС.

Како је објавила владина канцеларија за односе с јавношћу, предвиђено је да влада закон упути на усвајање парламенту по хитном поступку.

Према законском приједлогу које је припремило Министарство рада, породице и социјалне заштите, на хрватске држављане би се до 31. јуна 2015. примјењивали прописи које важе за тражиоце запослења из држава ван ЕУ.

Такав законски приједлог се образлаже заштитом словеначког тржишта рада на којем би у случају великог прилива радника из Хрватске могло доћи до поремећаја, с обзиром да се ове и наредне године у Словенији очекују лошије прилике и даљи раст незапослености.

Словенија би се овом одлуком придружила Њемачкој, Холандији, Аустрији и Великој Британији које су службено објавиле да ће увести двогодишње ограничење приступа својим тржиштима рада за хрватске држављане.

Ирска, Словачка, Чешка, Данска, Финска, Естонија и Литванија објавиле су да на својим тржиштима рада неће ограничавати приступ хрватским радницима.

У хрватском приступном уговору предвиђена је могућност прелазног раздобља, у којем државе чланице ЕУ могу увести ограничења за запошљавање хрватских радника по формули “2+3+2”, што значи да почетно ограничење за приступ тржишту рада од двије године државе чланице могу након ревизије продужити за још три године и уз оправдан разлог за додатне двије године.

Хрватска има право да уведе реципрочне мјере за оне чланице које одлуче користити ту могућност. Иста правила су вриједила за све нове чланице које су у ЕУ ушле 2004. и 2007.

Након уласка десет нових чланица 2004. и приступа Бугарске и Румуњске 2007, већина старих чланица ЕУ увела је ограничења за раднике из тих земаља, на двије или и на пуних седам година, а једино је Шведска тржиште рада отворила свима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана