Словенија одбила заједничку контролу границе

Агенције
Словенија одбила заједничку контролу границе

Љубљана - Словеначка министарка Весна Гјеркеш Жнидар одбацила је могућност заједничке контроле Словеније, Аустрије и Њемачке на јужној словеначкој граници према Хрватској

Министарка унутрашњих послова Словеније је оцјенила да би то повећало опасност да се Словенија претвори у тзв. "хот спот", гдје би се задржао велик број миграната које Аустрија и Њемачка не би хтјеле да приме, а изразила је и очекивање да ће будућа хрватска влада према контроли прилива миграната имати конструктивнији однос од досадашње.

Она је на данашњој сједници парламента нагласила важност понашања Хрватске и најавила да ће Словенија "употребити сва средства и мјере" да не постане џеп за мигранте при чему би се у њу слиле хиљаде миграната и у њој дуже вријеме остале.

Гјеркеш Жнидар је казала да би регистрацију избјеглица требало да спроводи Хрватска на својој граници са Србијом, а не да се они региструју тек на словеначко-хрватској граници.

С друге стране, министарка је потврдила да због сталног мијењања правила о транзиту миграната и мање спремности Аустрије и Њемачке да мигранте и даље примају, Словенија води билатералне преговоре са земљама у окружењу, с којима настоји да координира избјеглички ток, при чему је активна у својим предлозима.

"Имамо активну улогу у предлагању мјера потребних како би се дошло до тога да се стање миграција на западнобалканској рути у потпуности доведе под контролу", казала је словеначка министарка.

Словеначка министарка је рекла да изјаве аустријског канцелара о привременој суспензији шенгенског режима и контроли свих путника на аустријској јужној граници нису ништа ново и да Аустрија то већ неко вријеме спроводи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана