Словенија: Од сутра престаје ограничење цијена деривата, струје

Танјуг
Foto: Дневник.си

ЛЈУБЛЈАНА - У Словенији од сутра, 1. маја, престају да важе регулисане цијене нафтних деривата, па се очекује њихов знатни раст почетком идуће седмице.

Влада се није одлучила за продужење мјере којом је од марта највиша малопродајна цијена 95-октанског бензина на пумпама била фиксирана на 1,503 евра за литар, а дизела на 1,541 евра.

Словеначка влада је оцијенила да је регулација цијена текућих горива већ одиграла своју улогу у ублажавању цијена и да на тржишту деривата нема поремећаја, али је за још три мјесеца продужила снижене акцизе на енергенте.

Министарство привреде навело је да ће се цијене нафтних деривата у Словенији и убудуће кретати као и у просјеку еврозоне.

Дистрибутери оцјењују да би се нова малопродајна цијена 95-октанског бензина могла кретати око 1,6 евра, а за дизел 1,8 еура.

Како преносе словеначки медији, с почетком маја најављује се и знатно повећање цијена електричне енергије јер престаје мјера којом задњих мјесеци добављачи те енергије нису смјели обрачунавати потрошачима трошкове мреже и неке друге намете који су у уобичајеној структури цијене тог енергента, наводи Хина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана