Словенија: Нови талас протеста у петак

Агенције
Словенија: Нови талас протеста у петак

Љубљана - На 35 уличних протеста у 35 градова у Словенији у протекле три седмице учествовало је око 70.000 људи,а идући талас протеста најављен је за петак, 21. децембар, преносе агенције.

Лист “Вечер” из Марибора, града гдје су протести били најмасовнији и довели до оставке градоначелника Франца Канглера који је, у међувремену, постао својеврсни симбол за политичку корупцију, пише да се у Љубљани 21. децембра очекује 8.000 демонстраната.

Лист пише да групе организују протесте преко “Фејсбука”, те да се очекује да ће до петка бити јасно да ли досадашње спонтане али хетерогене манифестације друштвеног незадовољства доводе до стварања политичке платформе која ће јасно изразити своје захтјеве и циљеве.

Британски амбасадор у Словенији Ендрју Пејџ изјавио је у разговору за овај лист да сматра да је погрешно тумачити да су словеначке протесте слични манифестацијама у другим земљама еврозоне, гдје су главни разлог незадовољство оштре мјере штедње.

- Чини ми се да у Словенији већина протестују против политичке и економске класе уопште, укључујући владу, коалицијске и опозиционе представнике у парламенту, функционере у јавној управи, градоначелнике, а и директоре државних предузећа - рекао је Пејџ.

Он је додао да је, према његовој оцјени, словеначка јавност незадовољна тиме што врло мали број јавних функционера одговара за злоупотребе на суду или буде осуђен.

- Тек када се то догоди, јавност ће добити осјећај да јавни функционери одговарају за своје поступке - појаснио је Пејџ.

Према његовим ријечима корупција и клијентелизам један су од разлога зашто у Словенији нема више страних инвеститора, за разлику од Велика Британије гдје су те појаве на дну листе разлога које инвеститори спомињу као могуће препреке за инвестирање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана