Словенија не планира затварање због новог таласа ковида

ГС
Foto: nezavisne.com

ЉУБЉАНА - Влада Словеније за сада не планира "затварања" у великом четвртом таласу епидемије који је већ почео, под условом да се у идућих мјесец дана вакцинисаност становништва повећа на 70 одсто, а епидемиолози предлажу и редовно тестирање вакцинисаних ако се потврди да су и они преносиоци.

"Пројекције показују да нам не пријети затварање ако вакцинишемо 70 одсто популације или више, али је битно то постићи до 1. октобра, кад ће епидемија досећи врхунац", казао је у разговору за телевизијску постају ПОП-ТВ министар здравства Јанез Поклукар.

У више од 8 мјесеци од почетка имунизације вакцину је примило 42,8 одсто становништва, што значи да би тај процес требало јако убрзати, што је с обзиром на слаб одазив проблематично премда је вакцина довољно. Епидемиолози посебно упозоравају да имунизацији приступе млађи који су сада изложенији заразнијем делта соју и чине већину новозаражених, преносе Независне.

Критична је старосна група од 50 до 54 године у којој је половица невакцинисаних, док је с друге стране пуним дозама вакцина заштићено двије трећине запослених у болницама, скоро 90 одсто доктора, те велика већина штићеника у домовима за старије.

Како је у уторак објавио национални Институт за јавно здравље (НИЈЗ), међу потврђеним заразама у августу било је и 17 одсто особа које су добили  потребне дозе вакцина, али је већином ријеч о особама с ослабљеним имунитетом, пацијентима који примају  хемотерапију или биолошке лијекове.

Но, због заразније делта варијанте вируса и случајева да обољевају и заврше у болници и неки млађи људи без коморбидитета, епидемиолози размишљају о приједлогу да би се у наставку епидемије на корона вирус тестирали и они који су већ потпуно вакцинисани.

"Вјерујем да ћемо касније требати теститрати на корона вирус и оне већ вакцинисане, ако број случајева буде растао, а посебно ако установимо да су они били преносници вируса на друге", казала је након синоћњег састанка владиног стручног тима за цовид-19 његова водитељица Матеја Логар.

Влада ће о новим мјерама на приједлог епидемиолога расправљати идућих дана, а посебне нове рестрикције за сада се не предвиђају јер се оцјењује да се стриктним придржавањем ПЦТ-увјета (пребољели, цијепљени, тестирани) за окупљање и придржавањем основних противепидемијских мјера које су на снази број зараза може ограничити, посебно ако се сада недовољна вакцинисаност битно повећа.

Нови "семафор" владиних мјера за идуће мјесеце биће везан на попуњеност болничких кревета за ковид болеснике којих је све више, па ситуација може постати алармантна, наводе медији, позивајући се на епидемиологе блиске влади.

Према информацији коју је објавио Институт за јавно здравље, прије тачно годину дана у Словенији су за ковид болеснике биле отворене само двије веће болнице и у њима је било 24 пацијената, од чега двоје с тежим обликом болести, док је сада скоро 150, а за примање ковид болесника у новом таласу влада предвиђа скоро 1000 постеља у осам болница.

У Словењији је у задња 24 сата са 2.916 ПЦР тестова потврђено 538 новозаражених, уз удио позитивних од 18,4 одсто, а један је пацијент преминуо, објавила је влада у уторак.

Тренутно су активна 5.374 случаја, а у болницама је 146 пацијената, од чега 31 на интензивним одјелима. Тако лоше епидемиолошко стање није забиљежено још од средине маја, преноси Хина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана