Словенија: Најкасније до 2033. године престаје производња струје из угља

Срна
Словенија: Најкасније до 2033. године престаје производња струје из угља

ЉУБЉАНА - Словенија ће најкасније до 2033. године престати с производњом електричне енергије из угља, најавила је словеначка Влада.

Такво рјешење предвиђа усвојена "национална стратегија за излазак из угља" и "реструктурирање" двије покрајине у којима још дјелују активни угљенокопи као значајна економска дјелатност.

Стратегијом је предвиђено да ће се најкасније до 2033. године угаљ престати користити за производњу електричне струје, а њено усвајање значи да споменуте регије могу почети користити неометан приступ Фонду за праведну енергетску трансформацију, у оквиру којега ће Словенија добити скоро 250 милиона евра европских средстава, саопштили су из Владе.

Из Термоелектране Шоштањ, која користи угаљ за производњу електричне енергије, Словенија осигурава трећину производње струје, а остале двије трећине највећим дијелом осигуравају хидроцентрале и нуклеарка "Кршко".

Шести блок Термоелектране Шоштањ почео је радити 2015. године и коштао је више од милијарду евра, те се обично у полемикама сматра великим инвестиционим промашајем, односно "пропалом" инвестицијом, како с економског тако и еколошког стајалишта и потребе зелене енергетске трансформације.

Према писању словеначких медија, термоелектрана годинама ради нерентабилно и с губицима.

Лани је произвела скоро четири милиона тона угљен диоксида, а због удвостручења цијена емисијских купона производна цијена електричне струје из ње постаје све већа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана