Словенија најавила кандидатуру за несталну чланицу СБ УН

Танјуг
Словенија најавила кандидатуру за несталну чланицу СБ УН

ЉУБЉАНА - Словенија је данас у Уједињеним нацијама службено најавила своју кандидатуру за несталну чланицу Савјета безбједности за период од 2024. до 2025. године, објавило је словеначко министарство спољних послова.

 Савјет безбједности Уједињених нација састоји се од 15 земаља чланица УН, од којих су пет сталне чланице (САД, Кина, Француска, Велика Британија и Русија), док се несталне чланице бирају на двије године, а избори за 24/25 биће одржани у Генералној скупштини у јуну 2023, преноси СТА.

Од кад је 1992. године примљена у УН, Словенија се за мјесто несталне чланице кандидовала два пута, од чега једном успјешно, када је изабрана 98/99, док је 2011. године изабран Азербејџан, који је добио више гласова скупштине УН од Словеније.

Нова словеначка кандидатура се повезује са прославом 30 година од примања државе у чланство УН, што ће бити обиљежено 22. маја идуће године.

Словенија се заузима за тражење конструктивних рјешења у споровима и за поштовање међународног права и одлука међународних судова као најбољих гаранција за мирно рјешавање спорова, навело је словеначко министарство спољних послова поводом кандидатуре.

Источноевропска група земаља УН, којој припада и Словенија, има право на једно нестално мјесто у Савјету безбједности за 2024-2025, за које се бори и Бјелорусија, наводи СТА.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана