Словенија: На Божић у цркве са ковид пропусницама, забрањен дочек Нове године на отвореном

Срна, Анадолија
Словенија: На Божић у цркве са ковид пропусницама, забрањен дочек Нове године на отвореном

ЉУБЉАНА - Словенци ће прославити Божић другу годину заредом под рестриктивним мјерама, мало блажим него прошле године, јер ће католички вјерници моћи у цркве са ковид-пропусницама, преноси словеначка агенција СТА.

Римокатоличка црква у Словенији одлучила је прошле године да откаже поноћне мисе.

Бискуп Новог Места Андреј Саје каже да је Божић празник наде и радости, упркос комерцијализацији.

Већина грађана Словеније одавно је поставила божићне јелке са украсима, што је традиција у Словенији од 18. вијека.

Дочека Нове године на отвореном у Словенији неће бити, локали ће радити у новогодишњој ноћи без ограничења, али је за улаз потребан негативан тест на вирус корона.

-У новогодишњој ноћи локали ће бити отворени без ограничења, а за улазак ће бити потребан негативан брзи или PCR тест. Ни ове године неће бити дочека Нове године на отвореном - објаснила је државна секретарка у Министарству економског развоја и технологије Словеније Полона Рифељ.

Влада Словеније донијела је и нове мјере које се односе на ограничавања броја купаца у трговинама. Трговци су, како се наводи, изненађени новим ограничењем.

Донесена је и одлука о смањењу рокова важности тестова, па брзи тестови важе само 24 сата, а PCR тестови 48 сати.

-Влада је одлучила да гостима угоститељских објеката, како самосталних тако и оних у хотелима, омогући дуже вечере у ноћи 1. јануара 2022. године. Такозване новогодишње вечере су важан извор прихода за угоститеље - рекла је Рифељ.

Радно вријеме када је дозвољена храна и пиће у новогодишњој ноћи неће бити ограничено владином уредбом. Међутим, сви гости, укључујући цијепљене и нецијепљене, морат ће имати негативан резултат теста, који не смије бити старији од 12 часова.

-Уколико гости при доласку не положе негативан тест, власници барова морају обезбиједити довољно брзих тестова за самотестирање. Гост се може тестирати под надзором угоститеља непосредно прије уласка у ресторан - рекла је Рифељ.

Рифељ је подсетила да и даље важи „режим сједења“ и да гостионице на улазу морају јасно да назначе „колико гостију може истовремено да буде у овом режиму“. У новогодишњој ноћи биће дозвољена музика уживо.

Истовремено неће бити прославе Нове године на отвореном.

-.Неће бити дочека Нове године на отвореном из истог разлога због којег се храна и пиће забрањују током сајмова на отвореном. Нажалост, то је изузетно тешко контролисати и не можемо себи приуштити повећане ризике по здравље људи током ширења омикрона - истакла је Рифељ.

На Бадње вече и Нову годину дозвољена су приватна окупљања људи из највише три домаћинства.

Од јуче у Словенији важе ограничења у трговинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана