Словенија: Лидери коалиционих странака биће у влади

Агенције
Словенија: Лидери коалиционих странака биће у влади

Љубљана - Четири странке које преговарају о састављању нове словеначке владе већ су се начелно договориле о расподјели министарских мјеста, а чланови владе биће и сви предсједници тих партија, преносе агенције.

Уз премијера Аленку Братушек, која води Позитивну Словенију, најјачу странку у парламенту по броју мандата, мјесто у влади као министру за школство припашће предсједнику Социјалних демократа Игору Лукшичу, а обједињено министарство унутрашњих послова и јавне управе добиће предсједник Грађанске листе Грегор Вирант.

Предсједник Демократске странке пензионера Карл Ерјавец опет ће бити министар иностраних послова, што је био и у досадашњој влади Јанеза Јанше, пише љубљанско “Дело”, позивајући се на изворе блиске преговарачким круговима.

Још нема договора о томе ко ће заузети мјеста министра финансија и министра привреде, кључне позиције с обзиром на тежину изазова с којом ће се сусрести нова влада, наводе словеначки медији.

У новој влади, која би имала 13 министара, ПС-у би припало пет ресора, ГЛ-у и СД-у по три, док би ДЕСУС имао два.

Аленка Братушек, коју је парламент прошле сриједе изабрао за мандатара за састав нове владе, најкасније до 14. марта треба парламенту предложити листу министара која онда мора добити повјерење већине посланика.

До тада ће се наставити преговори о програму будуће коалиције странака које су подржале њен избор за мандатара, који би требало да омогуће потписивање коалиционог уговора.

Премијер Јанез Јанша, чија влада до потврде нове наставља обављати текуће послове, рекао је у парламенту да би Словенија крајем године могла банкротирати ако нова влада, у којој ће доминирати љевица, одлучи да одустане од санације банака путем “слабе банке” на коју би се пребацили лоши кредити.

Братушекова је у свом наступном говору прије избора за мандатара прошле седмице најавила наставак финансијске стабилизације, али без преоштрих мјера штедње које онемогућавају привредни раст.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана