Словенијa: Још 580 обољелих, 13 преминулих, расте незадовољство

Срна
Словенијa: Још 580 обољелих, 13 преминулих, расте незадовољство

ЉУБЉАНА - У Словенији је у посљедња 24 часа потврђено још 580 заражених вирусом корона и 13 смртних случајева, а влада се почиње сусретати са изразима јавног незадовољства због дуготрајних рестриктивних мјера које још нису дале жељене резултате.

У Копру је јутрос одржан протест више стотина родитеља и дјеце због одлуке Владе да се у Обално-крашкој регији школе и вртићи поново затворе након само неколико дана наставе уживо због нешто повећаног број нових случајева, а у неким регијама се протести најављују за сутра.

"Школе морају бити отворене", "Дјеци је доста жзумаж/платформа за учење/ и школе на даљину!", неке су од порука исписаних на транспарентима које су носили поједини учесници протеста у Копру.

Као јављају медији у Словенији, Влада је одлуку о поновном затварању школа и вртића у неким регијама донијела без консултације са епидемиолозима.

Премијер Јанез Јанша каже да одступања од већ раније утврђених критерија неће бити.

Влада сада рад вртића за дјецу и наставу за прва три разреда основних школа допушта само у седам од 12 регија, а истрајава на критеријуму да ће образовни систем за основце и средњошколце бити могуће поновно отворити тек када у земљи број хоспитализованих ковид пацијената падне на мање од 1.000, уз пад броја дневних зараза такође на 1.000 случајева.

У словеначким болницама тренутно је, по подацима Министарства здравства 1.053 ковид пацијената, али је просјечни број дневни зараза и даље висок - у посљедњих седам дана 1.222 нова случаја.

Од почетка епидемије у Словенији је инфицирано 167.572 лица, премда инфектолози процјењују да је контакт са вирусом имала четвртина популације.

Активних случајева је 17.244, а укупно су преминула 3.503 лица од посљедица заразе вирусом корона.

Једном дозом вакцине до сада је вакцинисано 52.926 људи, а са обје дозе њих 22.830.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана