Словенија: Церар побједио на изборима

Агенције
Словенија: Церар побједио на изборима

Љубљана - На основу пребројаних 88,37 одсто гласова на словеначким парламентарним изборима, највише гласова - 34,77 одсто - освојила Странка Мира Церара (СМЦ).

Иза Церарове странке је Словеначка демократска странка (СДС) са 20,56 одсто гласова, што је њен најгори резултат од 2000. године, док је на трећем мјесту са 10,18 одсто освојених гласова Странка словеначких пензионера (Десус), преноси СТА.

Слиједи Социјалдемократска странка (СД) са 6,1 одсто гласова, Уједињена љевица са 5,99 одсто, Нова Словенија са 5,41 одсто и Савез Аленке Братушек са 4,38 одсто гласова.

Словеначки предсједник Борут Пахор је честитао убједљиву побједу Миру Церару. Њих двојица су се већ договорили да у сриједу поподне одрже радни састанак, саопштио је Пахор на Твитеру.

Наговјестивши да планира поновно разматрање кризног програма претходне владе, Церар је изјавио Ројтерсу како ће његова странка настојати да испуни све обавезе према ЕУ, али ће за остварење тог циља тражити сопствене путеве, који ће бити најбољи за Словенију.

Церар је навео да ће програм приватизације бити један од приоритета будуће словеначке владе.

У изјави за агенцију СТА Церар је изнео како резултат избора схвата као "мандат за промјену политичке културе", што собом носи велику одговорност за његову странку, која ће морати да пронађе путеве да се одупре "изазовима корупције који политика носи".

"Држаћемо се наше поруке из изборне кампање да је земљи потребно више реда", истиче Церар.

Он је поновио свој ранији став да његова странка неће правити коалицију са другопласираним СДС-ом, јер је, по њему, то странка која поткопава институције државе. СМЦ ће о коалицији разговарати са свим другим странкама, истиче Церар.

Он је одбацио као неосноване тврдње из редова СДС-а да су избори нелегитимни јер је њихов лидер Јанез Јанша у затвору.

Потпредсједник СДС-а Звоне Чернач је изјавио како ће нова влада бити "Лукашенкова влада", коју његова странка неће признати, као и да чланови парламента из редова СДС-а неће узети учешће у скупштинским тијелима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана