Словенија ће суспендовати Шенген, контролe на граници са Хрватском и Мађарском

Срна
Словенија ће суспендовати Шенген, контролe на граници са Хрватском и Мађарском

ЉУБЉАНА - Словенија ће суспендовати Шенген и увести контроле на граници с Хрватском и Мађарском, потврдио је словеначки министар унутрашњих послова Боштјан Поклукар.

Поклукар је образложио да је разлог за увођења мјера исти као и у Италији, пораст опасности од тероризма и да је словеначки МУП већ припремио обавјештење у складу са Шенгенским кодексом, коју ће Влада данас одобрити и затим послати Европској комисији.

Он је додао да је о свему томе јуче обавијестио министре унутрашњих послова Мађарске и Хрватске.

-Видимо шта се догодило у Француској и Белгији. Словенија није изузетак”, упозорио је Поклукар и додао да желе превентивно осигурати додатне провјере на балканској избјегличкој рути.

Словенски министар није желио да открије када ће полицајци кренути с контролама на граници јер о увођењу тек треба да разговара влада и Европска комисија.

-Вјерујем да тиме повећавамо безбједност Словеније, која је на првом мјесту. Ситуација на Блиском истоку је компликована, морамо учинити све што смо дужни учинити за сигурност Словеније” - истакао је Поклукар.

Словенија је јуче подигла оцјену ризика од тероризма на средњу.

Министри унутрашњих послова држава чланица ЕУ састају се данас у Луксембургу гдје ће разговарати о стању у шенгенском простору, импликацијама стања на Блиском истоку за унутрашњу сигурност у ЕУ и миграцијама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана