Словенија ће подржати своје риболовце у тужби против Хрватске

Танјуг
Словенија ће подржати своје риболовце у тужби против Хрватске

ЉУБЉАНА - Словенија ће интервенисати у жалби словеначких риболоваца против Хрватске Европском суду за људска права (ECHR), изјавила је данас министарка спољних послова Словеније Тања Фајон.

Риболовци су добијали казне од Хрватске јер су ловили у Пиранском заливу, гдjе је арбитражна комисија одредила границу 2017. године, додала је Фајон.

Тај суд је обавијестио Словенију на крају марта да су словеначки риболовци поднијели три жалбе против Хрватске, наводећи да крше Европску конвенцију о људским правима.

"Министарство спољних послова Словеније поздравља чињеницу да је суд утврдио да притужбе словеначких рибара имају основа и да ће оне бити процесуиране", рекла је Фајон, преноси агенција СТА.

Она је појаснила да је влада овог мјесеца одлучила да интервенише.

"Ово шаље јасан сиганл да ћемо стати уз словеначке риболовце у предстојећим процедурама", додала је она.

Према Европској конвенцији за људска права, држава чланица има право да поднесе писану притужбу и учествује у свим саслушањима пред Вијећем или Великим вијећем ECHR.

Хрватске власти су писале казне словеначким риболовцима јер, како наводи СТА, Хрватска не признаје одлуку арбитражног трибунала за границе, који је додијелио већину Пиранског залива Словенији.

Хрватска инсистира на томе да границе пролази кроз средину залива. Словеначки риболовци су се обратили ECHR након што су остали без правних опција за жалбу у Хрватској, укључујући и пред хрватским уставним судом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана