Словенија ће од уторка имати регулисане цијене горива

Фена
Foto: гс

ЉУБЉАНА - Словеначки премијер Јанез Јанша изјавио је у понедјељак да ће словенска влада данас донијети одлуку по којој ће цијене нафтних деривата од уторка бити регулисане, како не би дошло до трећег поскупљења у мање од седам дана.

Јанша је то изјавио у парламенту, одговарајући на заступничко питање како ће његова влада реаговати на све већа поскупљења горива које је прошлу седмицу на словенским пумпама два пута, у уторак и петак, поскупило, те досегло рекордне износе до сада.

Заступница Јања Слуга у свом је питању Јанши прије тога изнијела тврдњу како дистрибутери у уторак цијене нафтних деривата планирају повећати за десет одсто, јавља Хина.

Јанша је одбио оптужбе да влада реагује прекасно, да је до сада само изјављивала да "прати ситуацију", а прије који мјесец донијела неселективне мјере за ублажавање цијена енергије за потрошаче, темпирајући исплату једнократних енергетских потпора непосредно пред парламентарне изборе који се одржавају 24. априла.

На тврдње да је за смањење скока цијена требала упорабити постојеће резерве деривата из државних робних резерви, Јанша је казао да то по европској директиви није могуће јер се те количине смију користити само ако дође до несташице горива, што сада није случај.

Влада је исто тако ограничена у могућности подузимања других интервентних мјера за подручје енергетике јер су трошарине на нафтне деривате у садашњем тренутку најниже што могу бити, а исто тако и марже које су минималне.

Јанша је казао да се мјере ЕУ-а гледе ослобађања зависности од руске нафте већ виђене.

Удио руске нафте на тржишту је 12 одсто и ту количину је могуће надомјестити, нешто теже је с удјелом бензина и дизела, гдје је руски удио око 25 одсто, казао је Јанша у парламенту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана