Словенија: Брзи тест довољан за потврду ковид инфекције

Танјуг
Foto: Илустрација

ЉУБЉАНА- Словенија од сутра додатно ограничава употребу ПЦР тестова новим протоколом тестирања према којем ће брзи антигенски тестови бити довољни да се потврди инфекција вирусом корона, изјавио је данас словеначки министар здравља Јанез Поклукар.

"Одлуком да резултате брзих антигенских тестова призна као довољне за потврду инфекције, Словенија је “кренула стопама“ десетак других европских земаља", изјавио је Поклукар, додајући да Немачка и Аустрија такође разматрају овај корак како би помогле у "скидању терета" са лабораторија које анализирају ПЦР узорке, преноси словеначка агенција СТА.

Грађани који на брзом тесту, према ријечима министра, буду негативни упркос симптомима инфекције мораће да се самоизолују на 72 сата, а ако симптоми потрају, особа ће урадити још један брзи тест, након којег ће, ако буде негативан, посјетити љекара у случају било каквих проблема.

"Ако је тест позитиван, инфекција је потврђена и особа ће добити словеначки дигитални ковид сертификат", изјавио је министар, додајући да ће овако добијена потврда о опоравку за сада важити само у Словенији.

Словеначки министар је додао и да ће рањиве групе, као што су пацијенти са хроничним болестима, труднице, особе са слабим имунолошким системом и дјеца која су у ризику од развоја тешких симптома, и даље бити упућивани на ПЦР тестирање и да ће ПЦР тестови за потребе путовања наставити да се спроводе као услуга која се плаћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана