Словенци против центра за азиланте на Брегани

Срна
Foto: Агенције

БРЕЖИЦА - Мјештани Брежица у Словенији протестовали су данас на граничном прелазу Брегана незадовољни намјером Владе да ту отвори центар за азиланте.

Окупило се око 250 људи на платоу непосредно уз гранични прелаз, на мјесту гдје би требало да буду постављени контејнери центра за азиланте, а скуп је прошао без инцидената.

Славко Бизјак, потпредсједник мјесне заједнице Јесенице, рекао је да би стамбени контејнери требало да стоје на дијелу паркиралишта намијењеном камионима, на врућем асфалту и без икаквог хлада, што није хумано.

Бизјак сматра да локација није прикладна ни из безбједносне перспективе, јер је вјеројатно да ће се мигранти, чије кретање у центру није ограничено, покушати попети на камионе и тако покушати да стигну у друге земље ЕУ, преноси словенска агенција СТА.

Он је напоменуо да ће мигранти напуштати центар и пролазити кроз околна мјеста, што је спорно из перспективе безбједности мјештана.

Бизјак је најавио да ће наставити да организује скупове док не добију гаранцију да у њиховој близини неће бити центра за азиланте.

Подршку мјештанима дао је и начелник општине Иван Молан који је рекао да су Брежице пристале на отварање центра за регистрацију миграната на граничном прелазу, али не и на центар за азиланте поред њега.

Влада је крајем фебруара одлучила да организује центар на подручју бивших граничних прелаза Обрежје и Средишће об Драви, које се томе противе, а покренули су и тужбе на општинском суду, који ће своју одлуку објавити крајем мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана