Словенци ће вињете наплаћивати према висини аутомобила

klix.ba
Словенци ће вињете наплаћивати према висини аутомобила

Возачи који од 1. октобра буду путовали у Словенију, за седмодневну вињету ће, умјесто 10,50 еура, морати платити 15 еура.

Словенска влада одобрила је осјетно повећање цијена вињета, али и увођење новог разреда вињете који нема нити једна земља у Европи.

Највећа новост је нови вињетни разред који укључује мјерење висине аутомобила изнад прве осовине. Дакле, да бисте платили најнижу цијену вињете висина од подлоге преко средине првог точка до највише тачке хаубе аутомобила мора бити до 1,3 метра како би вињету за седам дана платитили “само” 15 еура. Уколико је висина виша од 1,3 метра, ту исту вињету плаћат ћете 40 еура, пише jutarnji.hr.

Из DARS -а, управитеља словеначких аутоцеста, ноншалантно су возачима поручили како прије него купе вињету измјере висину свог аутомобила. Јер, о висини аутомобила овиси колику ћете цестарину платити. До сада нигдје у Европи висина аутомобила није мјерило за одређивање износа цестарине већ његова тежина.

Намјера словенских власти је јасна - да власници моноволумена и џипова плаћају вишу цијену цестарине. Словеначки новинари од DARS-а су затражили појашњење на који ће начин провјеравати висину аутомобила те им је одговорено да ће у будућности набавити посебне уређаје за то.

Ова одлука словеначке владе изазвала је бијес словеначког Ауто клуба чији су представници изјавили како је немогуће тачно измјерити тражену висину јер само мали помак у лијево или десно приликом мјерења даје другачије вриједности. Осим тога, тражени податак о висини аутомобила није наведен у техничкој спецификацији аутомобила од стране произвођача. Постоји податак о укупној висини возила, али овај специфични податак није наведен.

Словенија је тако одлучила постати јединствена по начину одређивања висине цестарине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана