Словеначки војник на Косову пренио вирус корона на остале

Срна
Словеначки војник на Косову пренио вирус корона на остале

ЉУБЉАНА - Једанаест припадника словеначке војске из мировне операције на Косову заражено је вирусом корона, а још 36 је у карантину због контакта са зараженим, објавила је данас Словеначка телевизија.

Ријеч је о контингенту који је полугодишњи турнус почео недавно, а вирус се пренио на остале са једног асимптоматски обољелог војника.

Код овог војника је тестом утврђена зараза, али је након тога био без симптома, а на Косово је упућен јер се рачунало да се заразио још 25. новембра и да више није ризичан за пренос вируса.

Представник војске Боштјан Баш изјавио је да је ријеч о сплету несретних околности јер војска иначе има строго прописане протоколе, па се војницима који се упућују у мисије у иностранство претходно одређује изолација, а уз то се и тестирају прије изолације и пред полазак на пут.

Још није јасно како се поткрала таква грешка, јер у војсци тврде да тестирање и одлуку о ризику према својим протоколима доносе надлежни љекари, а не војне структуре.

Словеначка телевизија преноси незваничне информације да се једна од војних љекара успротивила слању војника који је на тестирању био позитиван, али без симптома, али да је била прегласана одлуком на вишој хијерархијској линији одлучивања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана