Словеначки демонстранти заузели бивши биоскоп Триглав ФОТО

Агенције
Словеначки демонстранти заузели бивши биоскоп Триглав ФОТО

Љубљана - Учесници протестног скупа у Љубљани данас су након окупљања на Конгресном тргу и протеста испред зграде државног парламента заузели бивши биоскоп Триглаву дијелу града Мосте и на њему залијепили плакат “Наша својина”, преносе агенције.

По заузимању празног биоскопа демонстранти су запријетили да ће једнако поступити са свим празним просторима у главном граду, чак и са празним становима, којих у Љубљани има много, а бројни грађани који немају свој стан живе у изнајмљеним и скупо их плаћају.

Ирфан Беширевић, један од учесника протеста којег су организатори назвали Пети свесловеначки устанак, рекао је да су такви станови су у власништву богаташа и да пропадају док “људи без станова живе на улици.”

Приликом заузимања биоскопа Триглав, у којем је за демонстранте приказан филм “Разлог за бијес”, полиција није предузимала мјере јер је објекат празан и није дошло до провале у њега.

Приказујући филм “Разлог за бијес” у напуштеном биоскопу демонстранти су упозорили да се протести не дешавају само у Словенији већ и у другим државама и да су и да су протести у Љубљани дио “свјетског устанка против постојећег система”.

Демонстранти су данас протестовали и пред градском кућом у Љубљани, а њихов представник Душан Лубеј рекао је да велика већина људи, што се корупције тиче, не прави разлику између бившег премијера Јанеза Јанше и градоначелника Зорана Јанковића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана