Словеначка влада измијенила уредбу за улазак на своју територију

Срна
Словеначка влада измијенила уредбу за улазак на своју територију

САРАЈЕВО - Влада Словеније измијенила је уредбу за улазак на територију ове државе, а измјенама и допунама уредбе, два изузетка /транзит и међународни превоз/, који су вриједили само до данас, примјењиваће се до 15. августа.

"Улазак у Словенију без упућивања на карантин код куће и без пи-си-ар теста односи се на ова два изузетка до 15. августа 2021. Тако је улазак у Словенију без упућивања на карантин код куће и без теста дозвољен до 15. августа 2021", саопштено је данас из Спољнотрговинске коморе /СТК/ БиХ.

Наведно је да је улазак у Словенију дозвољен упућеном раднику у међународном транспортном сектору, што доказује потврда за раднике у међународном транспортном сектору наведена у Анексу 3 Комуникације Комисије о спровођењу зелених трака у Смјерницама о управљању границама мјере за здравствену заштиту и осигурање доступности робе и основних услуга или другим релевантним документом из којег се може закључити да их је послодавац упутио.

Исто важи и за лице које путује транзитом кроз Словенију и напусти је што је прије могуће или најкасније 12 часова након уласка.

Лице које тврди да се један од изузетака на њега односи, мора полицији доставити доказе о постојању изузетка, у супротном се шаље у карантин код куће.

У случају странца без пребивалишта у Словенији, појашњавају из СТК БиХ, дозвољен му је улазак у Словенију и упућивање у карантин код куће на десет дана само ако недвосмислено докаже да има осигурано мјесто на којем ће проћи карантин, у супротном му неће бити допуштено ући у Словенију.

Наведено је да је сврха проширења примјене изузећа омогућити лицима која раде у подручју међународног транспорта и особама у транзиту да се припреме за нову јединствену регулативу услова за улазак у Словенију.

Што се тиче Хрватске, из СТК БиХ подсјећају да је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац хитно реаговао и предузео активности како би се обезбиједио приоритет пролаза лакокварљиве, сезонске робе и продужено радно вријеме фитосанитарних служби на граничном прелазу Градишка/Стара Градишка.

Кошарац је истакао да ће за све предметне пошиљке које благовремено најаве долазак на гранични прелаз бити омогућен приоритетни пролаз, те да очекује да ће у случају да дневно буде више од 22 такве пошиљке радно вријеме служби бити продужено до 19.00 часова.

Из Спољнотрговинске коморе БиХ захваљују надлежним тијелима за разумијевање и подршку коју су пружили привредницма из БиХ у овом случају, те изражавају наду да ће се заједничко дјеловање наставити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана