Словеначка пошта тражи раднике у Србији и БиХ

Б92
Словеначка пошта тражи раднике у Србији и БиХ

Београд - Словеначка државна пошта, "Поште Словеније", донијела је одлуку да због мањка возача, пакера пошиљки и поштара те кадрове потражи у Србији и Босни и Херцеговини

Такви захтијеви упућени националним службама за запошљавање у те двије државе.

НЗС Србије објавио је на свом сајту, да у „Поштама Словеније" траже десет возача за рад у Љубљани, шест поштара и 40 помоћних радника за припрему пошиљки, чишћење простора и возила, физичке и помоћне послове.

На сајту НСЗ-а Србије наведено је да је нето плата за возача 644,45 евра, уз додатак за прехрану од шест евра по радном дану и превоз до радног мјеста у висини 95 одсто цијене аутобуске карте.

Нето плата за поштара је 617,12 евра, такође уз додатак за прехрану и аутобуску карту, док је зарада помоћних радника 514,54 евра и додатак од шест евра по радном дану за храну и 95 одсто цијене аутобуске карте. У огласима се напомиње да је просјечна нето плата за возача 869,45 евра, за поштара 731,17, а за помоћне раднике 680,12, што је више него оно што се наводи као основна нето зарада, што донекле збуњује јер нема објашњења како се од основне долази до просјечне нето зараде.

Радицима из Србије, „Поште Словеније" ће, уз радну дозволу, обезбједити и обавезан курс словеначког језика, за који држава даје субвенција, али и платити испит из познавања Устава Словеније и поштанских прописа.

Таква одлука управе словеначке државне поште наљутила је синдикате словеначких поштаре и друге запослене у „Поштама Словеније" јер сматрају да ће долазак радника са стране „нанијети штету угледу словеначких поштара".

Синдикат словеначких поштара сматра да писмоноша у Словенији мора добро да познаје словеначке и европске прописе који се односе на уручивање пошиљака.

Осим тога, оцијењују да би уз повећање зарада писмоношама тај посао хтјели и сами Словенци па самим тим не би морали да се „увозе" из других држава. Познаваоци словеначких прилика сматрају да, заправо, поштаре у Словенији „жуљају" њихове мале зараде, којима већ дуже нису задовољни, и да им је позив незапосленима из Србије и БиХ добродошао да поново на дневни ред врате питање повећања својих примања, те да их је заправо мало брига колико ће они који долазе у Словенију зарађивати.

У Управи „Пошта Словеније" тврде да је нето плата њиховог писмоноше у просјеку 810 евра, да могу зарадити и бонус и да добијају додатак за годишњи одмор, плаћени топли оброк и трошкове превоза на посао и с посла.

Судећи по подацима које су „Поште Словеније" доставиле српском НСЗ-у, предвиђена нето плата за поштара је 617,12 евра, док је просјечна нето 731,17, и то је онда мање од онога што зарађују словеначки поштари. Ако се зна да је од 1. јануара ове године минимална зарада у Словенији 630 евра, онда то значи да се поштарима из Србије који желе да раде у Словенији исплаћује мање од минималца, па самим тим словеначки поштари немају разлога да се „љуте" на оне који пристају да раде и за плату мању од минималне зараде, што они не би пристали.

С друге стране, ако се посматра просјечна плата у Словенији, која је на крају прошле године износила 1.020 евра, онда заиста словеначки поштари, који у просјеку примају 810 евра, имају разлога да вјерују да им је зарада мала и да знатно заостаје за просјеком државе у којој раде, али ниједног тренутка не смију заборавити да је ријеч о државној установи и да они имају сигуран државни посао, сигурну плату, бонусе, додатке за топли оброк, превоз... Многи запослени у приватном сектору, иако имају већу зараду, на сигурност не могу да рачунају и никада не знају када ће им газда уручити отказ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана