Словеначка полиција сузавцем на избјеглице

Танјуг
Словеначка полиција сузавцем на избјеглице

Словенска полиција послала је појачање на гранични прелаз код Хармице, пошто су избјеглице успјеле да пробију границу на хрватској страни, пише "Вечерњи лист".

Око 50-ак специјалаца је пристигло на тај гранични прелаз, а избјеглице и даље долазе.

Гранични прелаз Хармице био је у потпуној блокади.

Словеначка полиција бацила је сузавац и једна жена пала је у несвијест, након чега су се мигранти повукли. Ситуација је и даље напета, преноси "Вечерњи лист", а у инциденту је повређено десет особа.

Словеначка интервентна полиција блокирала је раније пут за више стотина избјеглица који су покушали да пређу словеначку границу из села Хармица, са хрватске стране границе.

Избјеглице су прелазиле мали мост преко реке Сутла на ничијој земљи, међу којима је била и једна жена са ружом, али им се на путу препречио кордон словеначке интервентне полиције, јавила је агенција Ројтерс.

Нешто раније је исти мост, али ка хрватској страни, прешла група словеначких активиста, скандирајући: "избјеглице, добродошли!"

Словеначка влада је саопштила да ће прихватати тражиоце азила, али ће депортовати свакога за кога закључи да је илегални мигрант.

У Словенију је из Хрватске до данас поподне илегално ушло око 1.000 избјеглица, преносе словеначки медији позивајући се на непотпуне податке полиције.

Како је пренијела словеначка агенција СТА, вјерује се да ће много избјеглица покушати да прође "зелену границу" изван службених прелаза у петак увече и током ноћи, на што је полиција спремна.

Најновији званични подаци о броју пристиглих избјеглица биће објављени током вечери, преноси Хина.

Како јавља СТА, у полицији сматрају да су спремни за извршење задатака и да нема потребе за активирањем војске, а појачава се и полицијска контрола дуж цијеле границе с Хрватском.

АП наводи да се на хрватској граници окупило око 500 избјеглица, а да са друге стране стоји распоређено 50 припадника словеначке интервенте полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана