Словеначка амбасада појаснила како се примјењују нове мјере за улазак грађана из БиХ: Обавезни карантин или негативан тест

Г.С.
Словеначка амбасада појаснила како се примјењују нове мјере за улазак грађана из БиХ: Обавезни карантин или негативан тест

САРАЈЕВО - У складу са одлуком о одређивању и спровођењу мјера за спречавање ширења вируса корона, Словенија је од данас БиХ уврстила у списак епидемиолошки ризичних држава, а за држављане БиХ то у пракси значи обавезан карантин или негативан тест урађен у некој од земаља ЕУ.

То су за портал Кликс потврдили у амбасади Словеније, гдје су дали појашњење након што су нове одлуке којима је Словенија пооштрила мјере на граници изазвале различита тумачења.

У амбасади су рекли да они који желе да избјегну обавезни 14-дневни карантин треба да приложе негативан тест на вирус корону, али тај тест не смије бити старији од три дана мора бити урађен у некој од земаља ЕУ или шенгентског простора, што је отежавајућа околност.

Према новој одлуци, овим мјерема не подлијежу возачи камиона, осове са дипломатским пасошем те путници у транзиту, а у амбасади кажу да, ако путујете у неку другу државу и требате проћи кроз Словенију, то морате учинити у року од 12 часова од тренутка уласка у Словенију.

Званична наредба Словеније

- Особама које имају у БиХ стални или привремени боравак или путују из БиХ у Словенију (укључујући и држављане Словеније и странце са сталним или привременим боравком у Словенији), се на граници Републике Словеније одређује 14- дневни карантин.

Из одлуке о обавезном карантину изузете су сљедеће категорије:

– Особе у економском промету, односно дјелатностима, која се приликом преласка границе идентификују доказима о обављању промета, односно дјелатности у Републици Словенији или иностранству (потврда о извршеној пријави почетка извођења промета и потврду А1 у складу са законом, који уређује прекогранично пружање услуга) и која се на границу враћају у року од 24 сата од уласка, односно ако доставе негативан налаз теста на присуство Ковида- 19, који није старији од три дана. Особе, које су запослене код страног послодавца, који врши услугу у Републици Словенији и које у складу с тим бораве у Републици Словенији, приликом преласка границе морају доставити и адресу боравка у Републици Словенији или негативан налаз теста на присуство вируса корона, који није старији од три дана.

– Особе, које су упућене на обављање послова у сектору међународног превоза што приликом преласка границе доказују "Свједочанством за раднике у сектору међународног превоза" из Прилога 3 Извјештаја Комисије о успостављању зелених возних трака из Смјерница које се односе на мјере за управљање границама за заштиту здравља и осигуравањем доступности роба и важних услуга (УЛ Ц број 96 од дана 24. 03. 2020. страна 1) или другим одговарајућим документом, из којег се може закључити, да су на рад упућена од стране послодаваца.

– Особе, које врше превоз робе у Републику Словенију или из Републике Словеније, те за робни промет у транзиту и која ће Републику Словенију напустити у року од 12 сати од уласка.

– Особе, које у транзиту путују кроз Републику Словенију у другу државу у року од 12 сати од уласка.

– Особе са дипломатским пасошем.

– Особе, које пружају услуге, за које је потврду издало надлежно министарство, а која би због непружања тих услуга због одређивања карантина могла узроковати веће друштвене или привредне штете, уз достављање негативног налаза теста на присуство Ковида - 19, који није старији од три дана и који је издат у некој од држава чланица Европске уније или у држави шенгенског подручја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана