Словенац насљеђује Хана?

nezavisne.com
Словенац насљеђује Хана?

Љубљана - Као насљедник Јоханеса Хана на челу Комесаријата за проширење Европске уније незванично се спомиње словеначки дипломата Јанез Ленарчић, стални представник Словеније при ЕУ, речено је “Независним” из више извора.

Наши извори, међутим, упозоравају да одлука још није донесена, као и да још није јасно ни на који начин ће портфељ проширења бити дефинисан, али да се Ленарчић све чешће спомиње у бриселским круговима као могући кандидат на овој функцији.

Словеначка влада је, иначе, Ленарчића неформално номиновала као комесара који би требало да дође из те земље, а ресору у којима би они жељели да га виде су комесаријат за заштиту животне средине или енергетика.

Један од познавалаца бриселских прилика нам је рекао да је готово сто одсто извјесно да ће наредни комесар за проширење доћи из сусједства западног Балкана, те да је то тренд који је и досад био присутан, с обзиром на то да су задња два комесара била из Словачке и Аустрије.

“Оно што се може очекивати је да након извјесног именовања Шпанца Жозепа Борела за високог представика за спољне послове и безбједност, ресор проширења води особа која ће моћи успоставити одређену противтежу политици која би се из ЕУ водила према региону западног Балкана. Из тог угла Словенац би се чинио као паметан избор”, каже он. Истиче да ће коначни смјер ипак одредити Урсула фон дер Лејен, наредна предсједница Европске комисије, која дужност преузима 1. новембра.

Иначе, Фон дер Лејенова се јуче састала с Ленарчићем како би с њим разговарала о могућој позицији унутар Европске комисије, али, како нам је речено, не очекује се да би у овом тренутку будућа предсједница Комисије могла откривати карте.

“Све док све земље не истакну своје кандидате и позиције које би преферирали, није за очекивати да би она могла излазити с било чим конкретним”, рекао нам је један познавалац.

Рок Зупанчич, ванредни професор на Факултету друштвених наука Универзитета у Љубљани, каже за “Независне” да кад би он био на мјесту Фон дер Лејенове, на ту позицију не би предложио комесара из Словеније због неријешених односа с Хрватском.

“Принципијелно, ја не бих давао овај ресор представнику земље која има отворена питања и судски предмет са сусједном земљом која такође има интересе у том региону. С друге стране, мислим да се 'хрватске антене' у Бриселу одмах активирају кад неко спомене да би Словенац добио ресор проширења”, каже он.

Међутим, како истиче, ситуација није тако једноставна, јер је Словенија у Шенгену, а Хрватска такође жели што прије да уђе у заједничку граничну политику ЕУ.

“Словенија би, хипотетички гледано, могла посегнути за блокадом или ветом уласка Хрватске, тако да је то све још отворено питање”, нагласио је он.

Иако је Ленарчић угледни дипломата којег уважавају и у Словенији и у Бриселу, има и оних који су против његовог кандидовања у Европској комисији. Међу њима је и Димитриј Рупел, бивши министар спољних послова Словеније, који је у словеначком “Делу” написао да би његова кандидатура показала да постоји проблем у политичкој класи те земље.

“Ленарчић је способан и угледан дипломата, али он нити је бивши премијер нити замјеник премијера, нити министар финансија, нити министар спољних послова, нити посланик, што значи да никад није имао прилику да се кандидује на неку изборну функцију”, каже Рупел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана