Слоковић: Ако Врховни суд не уважи жалбу за Санадера пишемо тужбу Суду у Стразбуру

Index.hr
Слоковић: Ако Врховни суд не уважи жалбу за Санадера пишемо тужбу Суду у Стразбуру

Загреб - Двије године је прошло откако је бивши премијер Иво Санадер изручен Хрватској гдје га је чекала оптужница у случају Хипо, а након чега се спојила и са оном за Ину-МОЛ, пише потал “Index.hr”.

Данас бивши премијер с неправомоћном пресудом од 10 година затвора сједи у Реметинцу и чека расплет.

Његов одвјетнички тим у понедјељак ће упутити жалбу на пресуду која је након седам и по мјесеци написана.

Да ли ће Врховни суд уважити њихове примједбе?

Три и по часа трајала је тог 18. јула 2011. године вожња најпознатијег хрватског бјегунца од Аустрије до Хрватске.

Иво Санадер изручен је земљи у којој је био премијер, а из иностранства ушао равно у Реметинец.

Почело је и суђење на које је Санадер долазио прво из затвора, потом са слободе.

- С индигнацијом и гнушањем одбацујем ове конструкције Државног одвјетништва, односно Ускока и оптужбе да сам ратни профитер. Одбацујем и другу тачку оптужнице и то категорички - рекао је тада Санадер.

Десеци свједока, оптужбе, одбрана, више од годину дана суђења. Судија Иван Турудић одрезао је пресуду.

- Оптужени Иво Санадер се примјеном одредбе чланка 60., став 1. осуђује на јединствену казну затвора од 10 година - пресудио је Турудић.

Након седам и по мјесеци Турудић је написао и образложио пресуду.

- Суд је уочио запањујући изостанак било каквог супротстављеног става готово свих из хрватске Владе и Предсједништва ХДЗ-а који су судјеловали у доношењу одлуке и лакоћу којом је оптужени Иво Санадер постигао да се склопе споменути уговори... На то је оптужени

Санадер рачунао и та је пасивност актера умногоме олакшала почињење кривичног дјела... - стоји између осталог у образложењу које је изненадило Санадеровог адвоката Јадранку Слоковић.

- Ради се о прилично чудном објашњењу и заправо неке кључне чињенице по мом мишљењу нису објашњене у тој пресуди - сматра Слоковићева.

Она појашњава да се с једне стране тврди да је Санадер одлуке доносио сам, а с друге да су донесене колективно, а како би се оправдало то да нису сви чланови Владе направили кривично дјело, онда се ишло на то да је искоришћен Санадеров ауторитет и пасивност чланова Владе.

Сада су, каже, све очи упрте у жалбу Врховном суду.

Све опције су отворене.

- Уколико наши приговори буду одбијени као неутемељени или се суд неће њима бавити на прави начин, наравно да ћемо кренути и с уставном тужбом, односно затражити и поднијети апликацију Суду за људска права у Стразбуру. Све то зависи од даљњем тока поступка и о томе каква ће бити одлука Врховног суда у погледу неких наших приговора - појаснила је Слоковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана