“Слободна Далмација”: Могли смо наручити руску вакцину, а не бити лојални западу

Срна
“Слободна Далмација”: Могли смо наручити руску вакцину, а не бити лојални западу

ЗАГРЕБ - Хрватски лист “Слободна Далмација” критиковала је у данашњем тексту Владу у Загребу што нису наручили руску вакцину већ су били слијепо лојални произвођачима и препорукама са Запада.

“Људе није брига ко је произвео вакцину, него им је важно да ли је она ефикасна и безбједна. А Европа је у овом највећем имунизацијском свјетском подухвату у историји човјечанства испала поприличан наивац”, наводи се у тексту.

У тексту се као примјер одговорног и одлучног понашања према својим грађанима истиче Мађарска.

“Овај викенд мађарске здравствене власти су објавиле да је у њиховој земљи завршено званично тестирање руске вакцине против вируса корона жспутњик веж, те да од данас крећу са вакцинацијом становништва. Тиме су постали прва земља ЕУ која је одобрила ову вакцину. Већ им је стигло 40.000 доза, а још два милиона доза биће им испоручено током три мјесеца”, пише овај хрватски медиј.

У тексту се додаје да је Мађарска прва земља ЕУ која је наручила кинеску вакцину, пет милиона доза “Синофарма”, а истовремено вакцинише становништво вакцинама које су одобрене на нивоу ЕУ.

“Јесмо ли и ми могли учинити исто што и Мађарска? Наравно да јесмо”, наводи се у тексту и додаје да Хрватска није била присиљена бити слијепо лојална западним произвођачима вакцина и западњачким препорукама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана