Слика Ђукановића “нестала” из МУП-а

Вијести
Слика Ђукановића “нестала” из МУП-а

Подгорица - Фотографија предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића склоњена је из канцеларија МУП-а након што је новинар “Вијести” направио аматерски снимак док је чекао у реду за лична документа.

Подгоричке “Вијести” су потом питале МУП зашто држе фотографију предсједника Владе и да ли фотографија шефа политичке партије утиче на повјерење грађана у рад државних службеника и намјештеника.

Из надлежног министарства је, како се наводи, добијен одговор да у “службеним просторијама подручне јединице МУП у Подгорици, на дан 14.02.2013. године, нема ниједне фотографија премијера Мила Ђукановића”.

У Закону о државним службеницима и намјештеницима, у дијелу - политичка неутралност и непристрасност, пише да државни службеник, односно намјештеник обавља послове политички неутрално и непристрасно, у складу са јавним интересом.

“Државни службеник, односно намјештеник дужан је да се уздржава од јавног испољавања својих политичких увјерења”, пише у члану једном од чланова тог закона.

“Вијести” су, наиме, још 2003. године писале о фотографијама Мила Ђукановића у просторијама тада подгоричког Центра безбједности.

На истом месту фотографија је опстајала и док је Ђукановић у два наврата био на функцији шефа најјаче парламентарне партије, саопштио је “Вијестима” службеник подручне јединице МУП-а.

Тадашњи начелник Центра безбједности Сретен Радоњић није ни одговорио зашто се премијерова слика налазила тамо.

Неколико правника саопштило је “Вијестима” да та област није регулисана законом, односно да није уређено питање да ли се на зиду службених просторија државних органа може окачити слика државника или предсједника странака.

- Законом то није прецизирано. Зависи како се на то гледа. Наравно постоји морална обавеза службеника, јер се у перцепцији грађана ствара неповјерење у транспарентан рад државног органа - рекао је један подгорички адвокат, инсистирајући на анонимности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана