Слаб одзив бирача на допунским изборима за мањине у Хрватској

Срна
Слаб одзив бирача на допунским изборима за мањине у Хрватској

ЗАГРЕБ - На допунским изборима националних мањина у Хрватској на којима се бирају представници у вијећа и скупштине 74 локалне јединице, излазност је до поподневних часова била веома слаба, подаци су Државне изборне комисије.

Подаци објављени по жупанијама и Граду Загребу показују да је до 16.30 часова најслабији одазив од само 0,71 одсто био у Загребу.

У главном граду Хрватске једног одборника у Градску скупштину бира српска национална мањина, а од 20.361 бирача до 16.30 бирачко право је искористило само њих 144.

Мање од четири одсто бирача гласало је у Пожешко-славонској и Међимурској жупанији.

Најбољи одазив, готово 22 одсто има Личко-сењска жупанија у којој је бирачко право искористило 1.013 од 4.600 бирача, те Вуковарско-сремска жупанија у којој је гласало 12,7 одсто бирача.

На допунским мањинским изборима бира се 90 одборника у вијећа и скупштине 74 општине, града и жупаније у којима на локалним изборима у мају није осигурана довољна заступљеност припадника српске, бошњачке, украјинске, ромске, мађарске и италијанске мањине, али ни Хрвата у општинама Борово, Трпиња и Јагодњак, гдје су у мањини.

Право гласа има 131.000 бирача. На изборима учествује 108 листа и 490 кандидата.

Портпарол Државне изборне комисије Славен Хојски рекао је да на изборима није било дојава о евентуалним неправилностима или проблемима.

Из Државне изборне комисије прве изборне резултате најавили су за сутра ујутро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана