Скупштини Црне Горе достављен приједлог измјена закона о слободи вјероисповијести

Срна
Скупштини Црне Горе достављен приједлог измјена закона о слободи вјероисповијести

ПОДГОРИЦА - Влада Црне Горе доставила је данас Скупштини Приједлог измјена Закона о слободи вјероисповијести и предложила усвајање по скраћеном поступку.

У образложењу се наводи да су спорне одредбе Закона изазвале огромно незадовољство и да је њихов неуставни и дискриминаторски карактер угрозио мир, општу правну сигурност и интересе великог броја грађана - вјерника.

“Зато је неопходно да у најкраћем року буде елиминисана могућност њихове евентуалне примјене”, наводи се у захтјеву Владе о скраћеном поступку.

Истиче се да се предложеним измјенама прецизирају правила о упису цркава и вјерских заједница у Јединствену евиденцију.

Наглашава се да се обезбјеђује правна сигурност и извјесност и уклањају дискриминаторне и неуставне одредбе којима су директно и грубо угрожена прва и интереси вјерника, али и мир и безбједност цјелокупног друштва.

“Истовремено се обезбјеђује признање и заштита стечених права и равноправности свих цркава и вјерских заједница у Црној Гори”, додаје се у образложењу.

Црногорска Скупштина је у децембру прошле године усвојила Закон о слободи вјероисповијести или увјерења о правном положају вјерских заједница, којим се предвиђа отимање имовине и светиња Српске православне цркве /СПЦ/ и њених епархија у Црној Гори, након чега су почеле вишемјесечне протестне шетње у више градова.

Влада Црне Горе јуче је утврдила приједлог измјена Закона о слободи вјероисповијести.

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије рекао је да су Митрополија и остале епархије СПЦ у Црној Гори задовољне предложеним измјенама Закона о слободи вјероисповијести јер тај акт није дискриминаторски и не атакује ни на једну вјерску заједницу у држави.

Он сматра да су новим актом све вјерске заједнице коначно једнаке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана