Скупштина Црне Горе усвојила "Резолуцију о осуди руске агресије на Украјину”

Срна
Скупштина Црне Горе усвојила "Резолуцију о осуди руске агресије на Украјину”

ПОДГОРИЦА - Посланици Скупштине Црне Горе су на данашњој сједници усвојили и “Резолуцију о осуди руске агресије на Украјину”, која је изгласана уз подршку 55 посланика, 18 их било је против, а троје уздржано. Против су били посланици ДФ-а, Уједињене Црне Горе и Праве Црне Горе, док су посланици ДПС-а, Демократа, Уре, СНП-а, СДП-а, СД-а и партије националних мањина сви гласали за Резолуцију. За Резолуцију је такође гласала и потпредсједница Скупштине Бранка Бошњак /ПзП/, а посланици Миодраг Лекић (ДЕМОС) и Бранко Радуловић (ПзП/ су били уздржани.

Скупштина је такође усвојила Резолуцију о геноциду у Пиви и Велици током Другог свјетског рата.За Резолуцију, коју је предложила Демократска Црна Гора, гласали су посланици Демократског фронта, Демократа, Уре и СНП-а, док су посланици ДПС-а, СД-а, СДП-а били уздржани.

Укупно је гласао 71 посланик, 40 гласова је било за, три против, а 28 уздржаних.

Злочин у Долима или масакр у Долима догодио се 7. јуна 1943. године када су припадници СС дивизије “Принц Еуген” уз подршку усташа-муслимана из гатачког среза и околине Пиве убили 522 цивила, од којих 109 ђеце.

У свим селима пивске жупе у периоду од 6. јуна до 12. јуна 1943. године та јединица је убила око 1.260 цивила, међу којима 549 ђеце и омладине до 20 година, а Дола су била највеће мјесто страдања.

Због тешког пораза у њемачкој “Андријевичкој операција”, немачки и албански војници су 28. јула 1944. године извршили освету над цивилним становништвом у Велици и Горњој Ржаници.

У Велици је само за два сата, звјерски убијено, заклано, одрано и запаљено 428 ђеце, жена и стараца. Тај покољ су извршиле моторизоване колоне остатка 14. СС пука Седме СС добровољачке брдске дивизије “Принц Еуген” и 21. СС брдска дивизија Скендербег /1. албанска/ попуњене са балистима и шиптарима из Албаније, Космета, Рашке, Плава и Гусиња.

На дневном реду било је и гласање о Приједлогу одлуке о отварању парламентарне истраге и образовању анкетног одбора за прикупљање информација и чињеница о поступању надлежних државних органа и других субјеката у вези са пројектом вјетроелектране “Можура”.

Одлука је подржана гласовима 78 посланика, а без уздржаних и гласова против.

Усвојене су и измјене Закона о финансирању локалне самоуправе, као и измјене Закона о пензијско-инвалидском осигурању.

Усвојен је и Царински закон, те измјене Закона о планирању простора и изградњи објеката.

О свим усвојеним резолуцијама и законима расправа је завршена почетком ове седмице.

Сједница парламента је каснила пет сати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана