Скупштина Црне Горе у старту касни сат времена

Танјуг
Foto: Архива

ПОДГОРИЦА- Четврто ванредно засједање Скупштине Црне Горе, на којој би требало да се расправља о опозиву предсједника парламента, који је и лидера Демократске Црне Горе, Алексе Бечића, у старту касни сат времена.

У међувремену, Бечићеве демократе позвале су све грађане да, ако Бечић данас буде смијењен, дођу у сриједу на протест испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Они су упозорили да су ГП УРА Дритана Абазовића и ДПС Мила Ђукановића већ направили коалицију за смјену Бечића.

Предсједник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић каже да ће ДФ тражити одлагање данашњег засједања Скупштине, како би покушали још једном да дођу до договора унутар парламентарне већине.

"Због унутрашње кризе и немогућности заједничког рада предсједника владе Здравка Кривокапића и његовог потпредседника Дритана Абазовића, посљедњих мјесеци нису могли ни да се састану за истим столом, већ су седнице одржавал путем друштвених мрежа. Али то што та влада послије годину и више дана, одлази као једна од најнеспособнијих влада у Црној Гори није тачка на којој је пређен рубиком", рекао је Мандић у Јутарњем програму Пинк телевизије.

Према његовим ријечима, тачка где се прелази рубикон је, у суштини, када се повуче потез у парламентарној већини који се више не може поправити.

Лидер Демоса Миодраг Лекић најавио је да ће гласати против предлога о смјени Бечића, али и да не би требало улазити у то гласање.

"Два су разлога најмање. Прво, потребна је институционална, нећу рећи стабилност, већ постојање одређених институција. Разумије се Скупштине у пуном саставу са предсједником. И она може да усмјерава процесе. Изгубити ту институцију, а пала је влада, онда имамо само институцију Предсједника Црне Горе, који је парцијалан у смислу заступања своје стране. Друго је персонални аспект", рекао је Лекић.

Он сматра да је Бечић коректно водио парламент у смислу поштовања правила, Устава и Пословника.

Сматра и да би ДПС требало да остане у опозицији, одакле би сагледао своје редове и одговорност: "Али да он буде незаобилазан у ширем дијалогу за конституисање правосудних органа".

Праведно би било, како је рекао, да ДПС остане опозиција, а да се "из ове парламентарне већине формира влада".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана