Скупштина Црне Горе: Дан сјећања на геноцид у Јасеновцу обиљежавати 22. априла

СРНА
Скупштина Црне Горе: Дан сјећања на геноцид у Јасеновцу обиљежавати 22. априла

ПОДГОРИЦА - Скупштина Црне Горе, усвајањем предложене резолуције о Јасеновцу, одлучила би да 22. април буде званично признат као Дан сјећања на геноцид у Јасеновцу, који ће се обиљежавати сваке године.

"Скупштина Црне Горе осуђује свако порицање геноцида у Јасеновцу и позива на очување сјећања на те трагичне догађаје кроз образовне програме и активности које ће спречити било какав облик ревизионизма", наводи се у Приједлогу резолуције који је у скупштинску процедуру предала група од 43 посланика, од укупно 81 посланика.

Усвајањем ове резолуције Скупштина Црне Горе би се обавезала да активно доприноси очувању сјећања на жртве геноцида у Јасеновцу, промовише толеранцију, разумијевање и борбу против свих облика мржње и дискриминације.

"Подстиче се обиљежавање 22. априла као дана сјећања на жртве геноцида у Јасеновцу, који је почињен током 1941-1945. године и Скупштина ће сваке године слати делегацију која ће учествовати у програмима комеморације", наводи се у приједлогу резолуције.

Према овом приједлогу, Скупштина Црне Горе охрабрује државне организације на свим нивоима, предсједника Црне Горе, цивилно друштво, укључујући невладине организације, академске институције и друге релевантне стране, да обиљежавају 22. април, укључујући организацију посебних догађаја и активности у сјећању на жртве геноцида у Јасеновцу, преносе подгорички медији.

Скупштина Црне Горе осудила би ове злочине "с дубоким саосјећањем према жртвама геноцида у Јасеновцу током 1941-1945. године, уважавајући да ће 2025. године бити 80 година од овог ужасног злочина, а препознајући да је 22. априла 1945. године логор смрти Јасеновац био расформиран и на тај дан посљедњи преостали затвореници убијени".

"Свјесни историјске важности Јасеновца као мјеста гдје су животе изгубили невини људи, Скупштина Црне Горе одлучује да 22. април буде званично признат као Дан сјећања на геноцид у Јасеновцу, који ће се обиљежити сваке године", истиче се у предложеној резолуцији.

Група посланика предала је Приједлог резолуције о геноциду у Јасеновцу у скупштинску процедуру у другој половини маја, а потписала су га 43 посланика парламентарне већине.

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић саопштио је недавно на сједници скупштинског колегијума да ће Приједлог резолуције о геноциду у Јасеновцу бити на дневном реду парламента крајем јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана