Скупљено довољно потписа за распуштање Хрватског сабора

Агенције
Скупљено довољно потписа за распуштање Хрватског сабора

Загреб - Иницијативу СДП-а за распуштање Хрватског сабора потписала су у петак и петорица заступника националних мањина те реформиста Радимир Чачић, а неслужбено се сазнаје како ће током дана прикупљене потписе предати у саборску процедуру заједно с потписима 12 Мостових заступника, чиме је прикупљено довољно потписа за распуштање Сабора.

Распуштање Сабора раније је затражио и челни човјек Живог зида Иван Вилибор Синчић, а с потписима прикупљеним у петак и најавом двоје заступника Хриди да ће упутити властити захтјев за самораспуштањем Сабора, број заступника који подржавају доношење такве одлуке порастао је на 84.

Неслужбене информације говоре како ће заједнички приједлог опозиција и Моста предвидјети распуштање Сабора 15. јула, што би пријевремене парламентарне изборе одгодило за јесен.

У Сабору је у току расправа о измјенама Закона о равноправности полова, током које је СДП-ова заступница Гордана Собол најавила да заступници те странке неће учествовати у расправама по било којој тачки до распуштања Сабора.

"Сматрамо бесмисленим правити се да је све у овој држави нормално и не видимо смисла да фингирамо да је у Хрватској све у реду", рекла је Собол у име Клуба СДП-а, али након тога се у расправу укључила репликом на излагање ХСУ-ове Марије Илић.

Предсједник Сабора Жељко Рајнер узвратио јој је да Сабор треба да ради свој посао, независно од тога што је Влада пала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана