Шкоро не искључује могућност забране СДСС

Танјуг
Шкоро не искључује могућност забране СДСС

Загреб - Независни предсједнички кандидат на изборима у Хрватској, Мирослав Шкоро, гостујући у емисији на једној загребачкој радио станици, није искључио могућност да покрене поступак забране дјеловања Самосталне демократске српске странке (СДСС), ако буде изабран за предсједника Хрватске.

Гостујући у понедјељак увече у емисији уредника и водитеља Велимира Бујанца, који попут пјевача Марка Перковића Томпсона глорификује усташтво, Шкоро је рекао и да ће одати почаст жртвама и у Блајбургу и у Јасеновцу, а послао је и поруку свима који се питају гдје је био 1991.

На Бујанчево питање како би реаговао као предсједник ако би добио захтјев да се преиспита легалност постојања СДСС од, на примјер, градоначелника Вуковара Ивана Пенаве или његовог замјеника, Маријана Павличека, Шкоро је одговорио да би покренуо поступак забране ако се за то створе предуслови.

“Знам да је предсједник (Хрватске) у позицији да покрене забрану одређених политичких странака и не говорим ово да бих скупљао јефтине политичке поене. Међутим, без обзира на све, ја сам човјек који би апсолутно покренуо забрану одређених политичких странака ако се створе предуслови за то”, изјавио је Шкоро, пренио је загребачки Јутарњи лист под наднасловом “Скандалозно”.

Додао је да му се код предсједника СДСС Милорада Пуповца - којег су у јавности готово сви критиковали због упоређивања данашње Хрватске са злочиначком НДХ, а након напада на Србе у Уздољу, код Книна - не свиђа то што по мишљење иде на, како тврди, Фрушку Гору, а онда “овдје дестабилизује Хрватску и поставља се на начин као да је друга страна”.

“У Хрватској нико не може бити друга странака, ако је политички Хрват”, рекао је Шкоро.

На инсистирање Бујанца да прецизира да ли то значи да не искључује могућност забране СДСС, Шкоро је поновио:

“И забрана је дио тога, то је као код одгајања дјеце, некад дјетету мораш забранити да гледа телевизију неко вријеме, зашто да не?”

Као занимљиво, Јутарњи лист примјећује да је овакав иступ Шкоре дошао само седам дана након што је уставноправни стручњак Мато Палић на свом Фацебоок профилу, цитирајући Устав у дијелу који говори о противуставном дјеловању странака, запитао своје пратитеље која им прва странка пада на памет.

Лист подсјећа да је у коментарима највише било оних који су навели СДСС, а Палић каже да није он алудирао на ту странку, већ да је само поставио питање.

Палића су, иначе, медији већ прозвали неформалним савјетником Мирослава Шкоре који му је помогао и око идеја да се повећају овлашћења предсједника, али он то оштро одбацује.

“Нисам алудирао на СДСС, било је ту одговора и да треба забранити СДП и ХДЗ. Ја сам само поставио питање. Шкору не знам, нисам његов савјетник, с њим немам баш никакав контакт, ни директно ни преко посредника”, устврдио је Палић.

Шкорину изјаву сматра погрешном јер није странка дијете нити предсједник може забранити њено дјеловање.

Према члану хрватског Устава, наиме, противуставне су политичке странке које “својим програмом или насилним дјеловањем смјерају подривање слободног демократског поретка или угрожавају опстанак Републике Хрватске”.

О противуставном дјеловању политичке партије одлучује Уставни суд, а захтјев за забрану рада неке од њих могу поднијети предсједник Републике, Сабор, влада, Врховни суд, тијело које обавља регистрацију странака и Главни државни тузилац.

Палић напомиње да би Шкоро могао да тражи забрану СДСС, али истиче да та странка сигурно не испуњава услове нити својим програмом нити својим дјеловањем.

“Не ради то ниједна странка. Једно је неслагање с реториком предсједника СДСС, а друго су уставни услови који морају бити недвосмислено утврђени да би нека странка била забрањена”, јасан је Палић.

На ову Шкорину изјаву незванично је, пише Јутарњи, реаговала и влада поруком да он очито не разумије политику дјеловања првог хрватског предсједника, те да му предизборни програм пише, како наводе, “крајње десни телевизијски водитељ Велимир Бујанец”.

“Ако је то сав расадник идеја и темељ уставних промјена предсједничког кандидата Шкоре, очито је да он не разумије ни Туђманову политику ни међународну позицију коју Хрватска данас има. Изгледа да му програм смишља и саставља Бујанец”, незванично је поручено из Владе.

Слично су јуче реаговали и из ХДЗ поруком да су Шкорине изјаве посљедица Бујанчевог “шефовања”.

“То су све идеје шефа Шкорине кампање Бујанца, којем, занимљиво, није сметало кад су његови политички миљеници шаком и капом нудили дужности мањинским заступницима како би подржали 'фамозно' прекомпоновање”, порука је из ХДЗ-а, очито притом алудирајући на вријеме кад је бивши шеф странке Томислав Карамарко очајнички покушавао да састави нову парламентарну већину након распада коалиције с Мостом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана