Шкоро: НДХ није била само фашистичка творевина

Агенције
Шкоро: НДХ није била само фашистичка творевина

СПЛИТ - Кандидат за предсједника Хрватске Мирослав Шкоро изјавио је да НДХ није била само фашистичка творевина, иако историјске чињенице кажу да је била.

Он је у интервјуу за Слободну Далмацију казао да је тачно да се поздрав “За дом спремни” користио у НДХ, али и да се као платежно средство користила куна, а да је химна била “Лијепа наша домовино”.

“Тачно је и то да је у Домовинском рату постојала јединица ХОС-а којој је поздрав био 'За дом спремни', да је ту инсигнију на својој руци носио и мој кум док је бранио демократску Хрватску. То су различити историјски контексти, што је, уосталом, на неки начин признао и Ивица Рачан кад је допустио легализацију ХОС-ових инсигнија”, рекао је Шкоро за Слободну Далмацију.

Говорећи о плакатима на ћирилици које је поставило Српско народно вијеће, Шкоро је рекао да плакати могу бити написани и на свахилију, али да је питање одакле новац за те плакате.

“У ово доба године, а поготово кад су избори, плакатно је мјесто скупо. Ја то добро знам зато што, за разлику од Пуповца, плакате плаћам из свог џепа. Мени је неприхватљиво да припадници српске мањине у појединим дијеловима Хрватске живе страшно лоше, а СНВ троши големи новац, и то добијен из буџета, на плакате који ваљда треба да послуже као провокација”, рекао је он.

Упитан да ли му смета коалиција ХДЗ-а и СДСС-а, Шкоро је рекао да му смета етнобизнис.

“Сматрам да у демократији нико ни на који начин не би смио да буде привилегован ни дискриминисан. Пуповац хрватске држављане дијели на 'наше' и 'њихове'. То је рецидив великосрпске агресије”, рекао је Шкоро.

Он је поновио и да би, да има законски основ за забрану покренуо питање забране СДСС-а и било које странке.

“То је ствар одлучности и одговорности. Одлуку о забрани на крају доноси Уставни суд. Пуповац је својим изјавама дестабилизовао уставноправни поредак. Недопустиво је у 21. вијеку Хрватима константно на нос набијати прошлост и стављати нас у контекст фашизма. Докле то? Па управо су Хрвати побиједили посљедњи фашизам у Европи - великосрпски фашизам”, рекао је Шкоро.

Шкорин слоган изазвао реакције у Републици Српској

Фото: Тањуг/АП ђ Шкорин слоган изазвао реакције у Републици Српској

Како се кампања за избор предсједника или предсједнице Републике Хрватске ближи крају, све је више суза, увреда, али и могућих плагијата.

Кандидати за новог хрватског предсједника су и данас били на терену. Шкоро је заплакао, Милановић правдао рачуне, а послови предсједнице Грабар-Китаровић испреплели су се с пословима кандидаткиње током кампање за предсједничке изборе.

“Најгоре је у ствари што су дирнули у моју супругу”, рекао је кроз сузе Шкоро на скупу у Ријеци, преноси потрал дневник.хр

Али, сузе је ускоро замијенио пошалицама. “Једно вам само могу обећати мене нитко неће штипати за стражњицу”, поручио је са говорнице.

“Вратимо Хрватску народу” његов је слоган. “Вратимо Српску народу” - предизборни је слоган Српске демократске странке који су прошле године гледали грађани Републике Српске. На Питање да ли је знао да се слоган сличан његовом користио и у Републици Српској у БиХ, Шкоро није одговара, већ је игнорисао питање.

Из његовог штаба не желе да одговоре ко им је осмислио слоган, нити колико су га платили. Поручују главни је слоган “Сад ил' никад”. “Не пратимо политичке кампање у Републици Српској јер за нас, да је правде, та творевина која је истријебила Хрвате с тог територија и дан-данас спречава њихов повратак, не би ни постојала”, додају из Шкориног штаба.

У СДС-у нису тако оштри због сличности поруке.

“Претпостављам да је контекст врло сличан као што је код нас у РС и БиХ и да господин Шкоро очигледно води једну врло озбиљну кампању, у овом случају против оних који владају у РХ”, Вукота Говедарица, потпредсједник Српске демократске станке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана